DPS, SD i Vijeća manjebrojnih naroda potpisali sporazum o popisu - Volim Podgoricu

DPS, SD i Vijeća manjebrojnih naroda potpisali sporazum o popisu

Demokratska partija socijalista (DPS) Socijaldemokrate Crne Gore (SD) potpisali su sporazum o uslovima za održavanje popisa stanovništva.

To je potvrđeno “Vijesti” u tim partiji.

Sporazum su potpisali i predsjednici Vijeća manjebrojnih naroda.

Sporazum je sinoć potpisao premijer Milojko Spajić.

Očekuje se da i Bošnjačka stranka danas stavi paraf na sporazum, jer u srijedu ističe rok za izbor popisnih instruktora, po ponovnom konkursu koji je prošle sedmice rapisala Uprava za statistiku (Monstat).

Sporazum se bavi pitanjima proširivanja popisnih komisija, kontrole unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru, zabrane partijama da sprovode popisnu kampanju…

Vlast je, u cilju kontrole popisa, opoziciji ponudila izradu softvera, proširivanje popisnih komisija, kontrolu unosa podataka, dodatnu kontrolu kroz ručno brojanje podataka o nacionalnosti, vjeri i jeziku, parlamentarni nadzor nad popisom, zabranu partijama da vode popisne kampanje, izbor novih popisivača i njihovih instruktora… U dokumentu se ne pominje termin sprovođenja popisa (30. novembar – 15. decembar).

Popis je trebalo da se održi od 1. do 15. novembra, ali ga je Spajićeva vlada odmah po izboru odgodila. Odluka je uslijedila nakon što je dio opozicije (predvođen DPS-om) i nacionalnih savjeta to tražio, poručujući da trenutno nema uslova za sprovođenje popisivanja jer nije, između ostalog, obezbijeđena kontrola procesa. Neke od stranaka najavljivale su i bojkot, opstruirajući rad popisnih komisija na čijem su čelu njihovi predstavnici. Spajić je s opozicijom, vijećima i civilnim sektorom razgovarao o popisu više puta u prethodne dvije sedmice.

Bošnjačko vijeće, Nacionalni savjet Albanaca, Hrvatsko nacionalno vijeće, Savjet Muslimana i Romski savjet prethodne sedmice su Spajiću predložili da se uslovno predvidi mogućnost pomijeranja početka popisa za nekoliko dana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com