DRUGA STRANA RATA: Najmanje 120 miliona dolara ukradeno iz banaka u Pojasu Gaze - Volim Podgoricu

DRUGA STRANA RATA: Najmanje 120 miliona dolara ukradeno iz banaka u Pojasu Gaze

Najmanje 120 miliona dolara u gotovini ukradeno je između aprila i maja iz nekoliko kancelarija banaka koje se nalaze u sjevernom Pojasu Gaze, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na dokumente UN.

Najdramatičnije krađe dogodile su se 17. i 18. aprila, ubrzo nakon što je Banka Palestine, najveća finansijska institucija u zemlji, zalila betonom trezor svoje centralne filijale u enklavi, koja se nalazi u nekadašnjem luksuznom naselju Rimal u Gazi.

Kako se navodi, to se dogodilo kako bi se spriječile pljačke, ali mjera predostrožnosti nije uspjela, jer je 17. aprila u kancelariji došlo do eksplozije, a svjedok je kasnije rekao da je vidio novčanice kako lete u vazduhu.

Izvještaj poslat akcionarima banke ukazuje da su lopovi pobjegli sa oko 31 milion dolara, u različitim valutama.

Sljedećeg dana, banka je upozorila svoje klijente da odu u drugu ekspozituru kako bi mogli da podignu svoje depozite prije nego što dođe do novog napada.

Ali kada su otvorili vrata tog ogranka, unutra je, prema izvještaju, bilo nekoliko naoružanih osoba. Nakon što je ispaljeno nekoliko hitaca u vazduh, zaposleni su bili primorani da otvore trezor banke.

Procjenjuje se da su u drugoj pljački kriminalci uzeli 36 miliona dolara, koji su “zaplijenjeni po nalogu najvišeg organa vlasti u Gazi”.

Međutim, ovi i drugi napadi u Gazi ne ugrožavaju stabilnost Banke Palestine, s obzirom da su ukupni depoziti njenih klijenata oko 5,41 milijardu dolara i da se veći dio novca nalazi na Zapadnoj obali, prenosi RT Balkan.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com