Mlada košuta stradala od udara automobila - Volim Podgoricu

Mlada košuta stradala od udara automobila

Mlada košuta pronađena je mrtva jutros oko osam sati na magistralnom putu između Mojkovca i Kolašina.

Portalu Pobjeda je iz Odjeljenja bezbijednosti Mojkovca potvrđeno da je mlada košuta stradala od udara automobila, nije korišćeno oružje i na nju nije pucano.

Kako je kazao Mile Rnković, šef službe zaštite u NP Biogradska gora, ovo je nažalost treći slučaj stradanja jelenske divljači na magistrali u proteklih nekoliko mjeseci. Dva puta su stradala mlada, a jednom starije grlo.

“Jutros je stradala mlada košuta. Nije prvi put da se ovo dešava i to stalno na van teritorije NP Biogradska gora. Mi kao Služba zaštite pokrivamo veliki prostor prašume i nikako ne možemo zaštiti divljač kada se nadje na magistrali.Kada napusti prostor Nacionalnog parka, za divljač su nadležna lovačka društva”, objašnjava Rnković.

On ističe da se jelenska divljač približava magistrali i tokom ljeta i tokom zime.Ljeti je razlog osvježenje od vrućina u rijeci Tari , a zimi se traži so kojom se posipa magistrala.

“Predvodi ih starija jelenska divljač. Bilo je primjera da ih nekoliko puta vratimo i udaljimo od magistrale ali nadju neki drugi pravac i opet se primaknu i približe Tari i magistrali i napuste prostor NP Biogradska gora. Karakteristično je da ugvalnom strada mladja jelenska divljač, kao što je bilo jutros. Starija divljač iskusnije i pažljivije se ponaša kada se približi magistrali”, naglasio je Mile Rnković, šef Službe zaštite u NP Biogradska gora.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com