To što Miraš šeta,državi ne smeta!

Mitropolija crnogorsko-primorska pitala je nosioce pravosudne i izvršne vlasti da li su i banke i privredna društva lišeni krivično-pravne zaštite poput crkve u Crnoj Gori.

Komentarišući presudu Osnovnog suda u Podgorici, kojom su mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo, i dvojica sveštenika, Jovan Tomović i Dragan Pavlović, oslobođeni optužbi Mitropolije da su 25. avgusta 2011. godine obili Crkvu svetog Arhangela Mihaila u Rogamima, iz Mitropolije su pitali nosioce pravosudne i izvršne vlasti, sudije i tužioce “da li ovakvo pravno rezonovanje Osnovnoga suda u Podgorici, važi samo za Pravoslavnu crkvu ili važi i za banke, privredna društva i druga privatno-pravna i građansko-pravna lica, institucije zakonodavne, izvršne i sudske vlasti”.

“Odnosno da li su svi navedeni subjekti poput Crkve lišeni krivično-pravne zaštite ako bi, recimo, neko neovlašćeno ušao u banku, u nečiju firmu, u službene prostorije suda, tužilaštva, vlade, policije, i tamo se malo poslužio postojećim mobilijarom, pozivajući se na primjer na to da se radi o imovini svih građana, pri čemu ne bi ništa otuđio i ne bi bili ispunjeni elementi bića nekog drugog krivičnog djela”, saopšteno je iz MCP.

Podsjećamo, Osnovni sud je svojom prvom presudom oslobodio Dedeića, Pavlovića i Tomovića privatne tužbe Mitropolije crnogorsko-primorske za, kako je saopšteno, nasilni ulazak u Hram Svetoga Arhangela Mihaila u Rogamima 25.avgusta 2011. godine.

“Nakon toga je Viši sud u Podgorici, ukinuo takvu odluku Osnovnog suda u Podgorici da bi Osnovni sud u Podgorici ponovo oslobodio imenovane na navedeni protivpravni upad u pomenutu Crkvu. Postupak je ponovo vodio Sudija Osnovnog suda u Podgorici Nenad Vujanović. Prvom oslobađajućom presudom Sudija Nenad Vujanović je oslobodio optužene Miraša Dedeića, Dragana Pavlovića i Jovana Tomovića privatne tužbe, iz razloga što je Sudija Vujanović smatrao da Crkva nije objekat radnje koji se štiti navedenom zakonskom inkriminacijom, već je to po mišljenju suda ‘tuđi stan ili tuđa zatvorena prostorija’, pa po mišljenju sudije, a kako se to navodi u prvoj presudi: „djela koja se okrivljenima stavljaju na teret, po zakonu nisu krivična djela, sa kojih razloga ih je „oslobodio od optužbe“ nalazeći da radnje optuženih koje su predstavljene privatnom tužbom ne sadrže sve neophodne elemente za postojanje krivičnih djela narušavanje nepovredivosti stana iz člana 169 st. 1 u sticaju sa krivičnim djelom uništenje i oštećenje tuđe stvari iz člana 253 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore”, navode iz MCP.

Nakon što je, kako navode, Viši sud ukazao Sudiji Vujanoviću da privatna tužba i radnje navedene u njoj imaju dovoljno osnova za postojanje krivičnih djela za koje se okrivljeni terete, “sudija Vujanović je našao drugi razlog da oslobodi optužene Miraša Dedeića, Dragana Pavlovića i Jovana Tomovića od privatne tužbe”.

“Ovoga puta su to, po navodima Sudije, razlozi nedokazanosti u postupku, odnosno da nije dokazano da su Dedeić, Pavlović i Tomović obili bravu na Crkvi, pri čemu se na fotografijama, osim okrivljenih vidi još jedno lice, a okrivljeni nijesu željeli da kažu ko im je pomogao u ‘otvaranju vrata’. Posebno ističemo da nijedan od okrivljenih u toku postupka nije sporio da su spornom prilikom ušli u Crkvu, kao i da su to učinili neovlašćeno, tj. bez znanja i odobrenja vlasnika. Čak šta više okrivljeni Dedeić je više puta ponovio da jeste ušao i da će ponovo ući u ovu i svaku drugu crkvu u Crnoj Gori. Međutim, sud ovakve njegove izjave nije smatrao inkriminušićim i značajnim za postupak pa ih je oslobodio od optužbe”, navodi se u saopštenju MCP.

Ni činjenica da je, kako tvrde, Hram Svetoga Arhangela Mihaila u Rogamima svojina Mitropolije crnogorsko-primorske, nije bila dovoljna za sud da utvrdi krivicu koja je i za pravne laike bila toliko očigledna.

(Rtcg)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com