Država odlučila da otkupi “Čarlija”

Država je odlučila da od brazilske banke BNDS otkupi avion “embraer E195” (4O-AOC) od čije je kupovine odustao novi nacionalni avio-prevoznik “Air Montenegro” zbog nedostatka novca. To je potvrđeno Vijestima iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Ovaj avion popularno nazvan “Čarli” bio je dio flote nekadašnje nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines (MA).

Iz MKI, kojim rukovodi ministar Mladen Bojanić, su poručili da je nakon što je krajem prošle godine “Air Montenegro” odustao od kupovine “Čarlija” ministarstvo od menadžmenta nacionalne avio-kompanije tražilo da se “decidno izjasni o tome da li su spremni da avion prihvate kao dio svoje flote i pod kojim komercijalnim uslovima, za slučaj da se država odluči za kupovinu”.

”Kupovina tog aviona treba da bude zajednička aktivnost MKI i Ministarstva finansija i socijalnog staranja čiji su predstavnici već obavljali razgovore sa brazilskom bankom BNDS, koja je faktički vlasnik aviona. Ono što je MKI preduzelo i na čemu je insistiralo je da se obezbijedi osiguranje od ‘Ground risk’ toga aviona bez obzira što nije bio u vlasništvu Air Montenegra i taj avion je još uvijek osiguran”, rekli su iz ovog Vladinog resora.

Iz MKI nijesu konkretno odgovorili koliko će kupovina “Čarlija”, koji je od 26.decembra 2020. prizemljen na aerodromu Podgorica koštati državni budžet i ko će platiti visoke troškove vraćenje aviona u plovidbeno stanje.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com