Žene vlasnice svoje sudbine - Volim Podgoricu

Žene vlasnice svoje sudbine

U ovom dijelu Evrope i svijeta žene su konačno vlasnice svoje sudbine i ne postoje poslovi koje one ne mogu da rade, dok su mladi odlučniji u namjeri da poboljšaju stanje u zemlji, ocijenjeno je danas na radionici u crkvi SV. Pavla u Starom gradu u Kotoru, prenosi Radio Kotor. 

Radionica pod nazivom “Žene i mladi – neiskorišćeni potencijal u crnogorskoj ekonomiji” održana je u saradnji operacionog plana “Adri Gov”, prekograničnog programa “Adriatic IPA” i Opštine Kotor.

Predsjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević je kazao da saradnju sa “Adri Gov” partnerima i članovima Jadransko-jonske euroregije smatra veoma značajnom.

“Ona nam pruža mogućnost da damo doprinos sprovođenju strategije Jadransko-jonskog makro regiona i zajednički promovišemo inovativni model upravljanja kroz integraciju regionalnih i lokalnih zajednica. Projekat „Adri Gov” značajno doprinosi jačanju pogranične Jadransko-jonske inicijative”, naveo je Stjepčević.

On je istakao aktivnisti koje saradnji i pokretu daju regionalnu dimenziju u cilju uključivanja lokalnih vlasti u procesu donošenja odluka i sprovođenja regionalne evropske politike kroz konsolidaciju integracionog procesa između država.

“Današnja radionica pružiće priliku za upoznavanje sa strategijom razvoja ženskog preduzetništva, daće priliku mladima da se upoznaju sa mogućnostima zapošljavanja, kao i smjernice i, nadam se, motivaciju svima koji planiraju da započnu sopstveni biznis”, rekao je Stjepčević, naglasivši da je tema radionice od izuzetnog značaja za razvoj drušva.

Prva sekretarka Ambasade Italije u Crnoj Gori Antonela Fontana je na svom ličnom i iskustvu drugih žena ove susjedne države predstavila njihove mogućnosti koje u poslovima ne zaostaju u odnosu na muškarce.

“U Italiji se čestio dešava da djeca nastavljaju posao svojih roditelja, dok se od žena očekuje da treba da rede “ženske poslove” (nastavnice, medicinske sestre, profesorice…)”, kazala je Fontana.

Kako je navela, u Italiji i dalje postoje “muški poslovi”, a jedan od njih je preduzetnik.

“To je možda muški posao, i da li je to možda i diplomata, kao što je to u mom slučaju, ili sudija, policajac, vojnik? Ali kada žene kažu ili počnu da govore da žele da otovre firmu, da žele da budu notari, odmah se osjećaju dvije stvari. Prva je da je to nemoguće. Kao da postoji neki prirodni zakon koji tu želju čini nemogućom. Da bi neka žena mogla da uradi nešto, onda se sigurno neće udati. Ako nešto tako bude radila neće naći muškarca koji će joj se staviti na raspolaganje i da bude suprug jedne uspješne žene koja radi. Kada sam izrazila želju da radim kao diplomata, mene je takođe bilo strah da me možda neće oženiti tadašnji vjerenik, moj sadašnji muž. Na svu sreću u 2015. godini u ovom dijelu svijeta gdje živimo u našoj Evropi evropa, žene su konačno vlasnice svoje sudbine kao na kraju i svi ljudi i ne postoje više nemoguće stvari”, kazala je Fontana.

Ona je poručila ženama da kada čuju da je za njih nešto nemoguće, tada obavezno treba probati da to urade.

“Možda nećete to i uraditi, ali treba insistirati da probate. Ne postoje stvari koje su za žene nemoguće. One imaju organizacione kapacitete možda i nešto više od muškaraca, racionalnije su i osjećaju bolje stvarnost i one sa kojima rade. Tu su superiornije u odnosu na muškarce. Ja sam devet mjeseci u Crnoj Gori i ovdje sam našla mnoge mlade koji su odlučni da poboljšaju ovu zemlju, isto tako i žene koje su siguirne u sebe i svjesne sebe. To je vrlo ohrabrujuće sa društvenog aspekta”, kazala je Fontana.

Ona je istakla da su žene i mladi ljudski potencijal za ekonomski i sveukupni progres Crne Gore “koja će to znati da iskoristi na nabolji način”.

U prvom dijelu današnje sesije govorio je i koordinator “Adri Gov-a” Andrea di Đironio. On je naznačio da je riječ o projektu finansiranom kroz IPA programe, čiji je budžet 3,34 miliona eura. Nastao je 2012.-te sa rokom od 30 mjeseci, ali je produžen. Realizuje se na području Jadransko-jonske euroregije na području Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crene Gore, Albanije i Grčke.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com