Fabris: Kamate treba još da padaju

Predlog Centralne banke o ograničavanju najviše dozovoljene kamatne stope biće gotov do kraja juna, nakon čega će biti poslat Vladi, kazao je viceguverner te institucije, Nikola Fabris.

Prema riječima Fabrisa, neke banke u Crnoj Gori uvažile su preporuku CBCG da snize kametne stope.

“Podaci sa kraja marta pokazuju da je kamatna stopa na novoodobrene kredite niža za 1,34 procentna poena u odnosu na mart prošle godine, što je značajan pad kamatnih stopa. Prema posljednim podacima s kraja marta, kamatna stopa na novoodobrene kredite bila je 8,9 odsto, a kamatna stopa na ukupne kredite bila je 9,1. Dobro je što kamate padaju, ali mislimo da pad treba da bude veći”, poručio je Fabris.

On je u intervjuu za Atlas Televiziju rekao da će crnogorska ekonomija da raste oko 3,5 odsto, što je manje od projekcije MMF-a, prema kojoj će rasti 4,7 odsto.

Kako je pojasnio Fabris, MMF kad je radio prognozu, očekivao je da će gradnja autoputa krenuti početkom, a ne sredinom godine, što se na kraju desilo.

Fabris je naglasio da rast od 3,5 odsto, može da ima određeni uticaj na rast životnog standarda građana i istakao da nije realno da se to brzo desi.

“Prosječna stopa rasta za 2015, 2016. i 2017. godinu bi trebalo da iznosi oko 3,5 odsto. Brži rast u ove tri godine, ukoliko se ostvare projekcije, će imati određeni uticaj na životni standard, ali to nije toliki uticaj da bi životni standard drastično porastao. Očekivanja građana su da imamo brz porast životnog standarda, ali nije realno tako nešto obećavati”, naveo je Fabris.

(rtcg)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button