Kablom ćemo izvoziti struju u Afriku? - Volim Podgoricu

Kablom ćemo izvoziti struju u Afriku?

Povezivanje Evrope i Afrike energetskim kablom uskoro bi moglo da postane realnost. Naime, ministri razvoja Italije i Tunisa Federika Gvidi i Hamad Zkaria nedavno su pisali visokim predstavnicima Evropske unije, tražeći od njih finansijsku podršku za realizaciju ovog projekta, pišu Dnevne novine.

Za posao vrijedan 600 miliona eura zainteresovane su italijanska kompanija Terna, koja je početkom godine počela postavljanje energetskog kabla ka Crnoj Gori, i tuniska firma za električnu energiju i gas Steg.

Ministri razvoja Italije i Tunisa početkom maja pisali su visokoj predstavnici Evropske unije za spoljnu politiku Federiki Mogherini, evropskom komesaru za energetiku Marošu Šefčoviču i komesaru EU Johanesu Hanu zahtijevajući od njih podršku i finansijsku pomoć za realizaciju projekta povezivanja ovih država preko Mediterana energetskim kablom od oko 200 kilometara, prenijeli su italijanski mediji.

Zbog velikog značaja za države, ministri se nadaju da će im podršku kada su u pitanju finansije dati i Evropska unija i to kroz Evropski fond za strateške investicije (EFSI). Završetkom ovog višemilionskog posla mogla bi da profitira i Crna Gora.

U toku je postavljanje kabla sa italijanske strane ka Crnoj Gori, dok je kod nas počela izgradnja trafostanice u Lastvi Grbaljskoj, na koju će biti priključen kabl. Električna energij a bi pod morskim kablom iz Crne Gore već krajem 2017. mogla da krene ka Italiji, odakle bi dalje mogla da bude usmjerena na druge države Evropske unije ili čak i u Tunis, ako dođe do realizacije pomenutog projekta. Ono što je najvažnije za našu zemlju jeste činjenica da je Crna Gora energetski most preko kojeg će i druge države Balkana moći da ponude svoj višak električne energije Evropskoj uniji.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com