Na novoj Bijeloj listi 172 poreska obveznika

Poreska uprava (PU) objavila je devetu Bijelu listu, odnosno spisak 172 poreska obveznika sa najvećim stepenom fiskalne discipline.

PU, kako je saopšteno, sa tim poreskim obveznicima kontinuirano ostvaruje uspješnu saradnju u pogledu poštovanja poreskih propisa i izmirivanja poreskih obaveza.

“Kriterijumi na osnovu kojih je napravljena selekcija obveznika za Bijelu listu obuhvatali su urednost obračunavanja poreza i podnošenja poreskih prijava, redovnost izmirivanja poreskih obaveza, kao i da u postupcima inspekcijskog nadzora nijesu utvrđivane značajnije nepravilnosti, koje bi ukazivale na bilo kakav vid neregularnog poslovanja”, objasnili su iz PU.

Na listi su, između ostalih, Alter Modus, Atlas banka, Erste, Societe Generale i Hypo Alpe Adria banka, zatim Crnogorski Telekom, Telenor, Pivara Trebjesa, Elektroprivreda Crne Gore i Crnogorski elektroprenosni sistem.

Spisak najurednijih poreskih obveznika objavljen je na sajtu Poreske uprave.

Objavljivanje Bijele liste je, kako je objašnjeno, još jedan korak u podsticanju obveznika na poštovanje poreskih propisa i saradnju sa PU, koji će, uz ostale oblike saradnje, biti nastavljeni i u budućnosti.

Iz PU su naveli da pozitivan tretman mogu imati samo uredni poreski obveznici koji redovno izmiruju obaveze, doprinoseći borbi protiv sive ekonomije, ostvarenju budžetskih prihoda i unaprijeđenju poslovnog i investicionog okruženja u Crnoj Gori.

Bijela lista poreskih obveznika prvi put je objavljena 7. juna 2013. godine.

“Podaci pokazuju da je broj urednih poreskih obveznika mnogo veći od broja onih čija se imena objavljuju na Bijeloj listi”, kazali su iz PU.

S ciljem da se, kako su dodali, obuhvati što veći broj urednih poreskih obveznika, na ažuriranoj Bijeloj listi su i drugi obveznici koji uredno izmiruju poreske obaveze, a zbog ograničenog prostora se nije našao određen broj firmi koje su bila na prethodnim listama.

“Prema tome, svaki obveznik čije se ime našlo na nekoj od tih lista može se smatrati urednim poreskim obveznikom u dosadašnjem periodu, a na osnovu kriterijuma po kojima su one sačinjene”, navode iz PU.

(Vijesti)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button