NEMA povećanja penzija, Vlada tješi da će biti redovne - Volim Podgoricu

NEMA povećanja penzija, Vlada tješi da će biti redovne

Zakonom o budžetu nije predviđeno povećanje penzija, ali je izvjesno da će i u narednom periodu imati prioritet i biti uredno servisirane kazali su iz Ministarstva finansija.

Prilikom planiranja budžeta za 2015. godinu moralo se posebno voditi računa o održivosti ne samo penzionog sistema već i o održivosti javnih finansija.

“Iako aktuelnim Zakonom o budžetu nije predviđeno povećanje penzija, napominjemo da penzije imaju prioritet u isplati i da su u dosadašnjem periodu bile uredno servisirane, što je zagarantovano i za budući period”, kazali su iz ovog resora Vlade “Pobjedi”.

Iz Ministarstva finansija su podsjetili na višegodišnji deficit Fonda PIO.

Višegodišnji deficit Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje značajno utiče na održivost ukupnih javnih finansija, uzrokujući rast izdataka, a time i budžetskog deficita, za čije finansiranje se država svake godine dodatno zadužuje istakli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da se u narednom periodu mora dodatno racionalizovati potrošnja.

Imajući u vidu da su glavne ranjivosti domaće ekonomije i dalje visok nivo deficita i njime generisanog javnog duga, stav Vlade je da uz aktivnu primjenu mjera fiskalne konsolidacije moramo raditi na racionalizaciji javne potrošnje uz pružanje podrške razvojnim sektorima, koji će usloviti brži oporavak ekonomije i podstaći rast i razvoj privrede objasnili su iz Ministarstva.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com