Radnici ćute i trpe, poslodavci koriste nemoć nadležnih - Volim Podgoricu

Radnici ćute i trpe, poslodavci koriste nemoć nadležnih

Rad na dan državnog praznika u svijetu je uvreda za tu zemlju i strogo se kažnjava, međutim, kod nas o tome niko ne vodi računa, kazao je Pobjedi generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković. On tvrdi da čak ne stoji „ni mjera kažnjavanja“.

„Vodimo kampanju od 2009. godine da zaposleni u Crnoj Gori imaju pravo, kao i svi ostali, da na dan državnog praznika ne rade. Međutim, kod nas je pravilo da za vrijeme praznika svi radimo. U zemljama koje poštuju svoje zakone to bi bila uvreda osim u onim službama koje su hitne, komunalne, zdravstvene, vatrogasne“, kaže Keković.

On tvrdi da se nije raspitivao koje su kazne u drugim zemljama kada je ovaj prestup u pitanju, ali da zna da se kažnjavaju i poslodavci i zaposleni koji na taj dan rade, osim, naravno, ako se ne radi o djelatnosti kojoj je to dozvoljeno.

„Od Inspekcije rada dobili smo saopštenje da oni nijesu nadležni da prate poštovanje Zakona o državnim i drugim praznicima i da ne stoji eksplicitno da nadzor nad poštovanjem toga zakona obavlja Inspekcija rada“, kazao je Keković.

Pobjedi su u ovoj inspekciji rekli da oni imaju ovlašćenje samo da kontrolišu da li je poslodavac zaposlenom koji je radio u dane praznika obračunao i isplatio naknadu zarade od 150 odsto po času rada.

U Ministarstvu ekonomije je rečeno da postoji niz problema u tekstu Zakona o državnim i drugim praznicima u čijoj izradi oni, kako tvrde, nijesu učestvovali.

„Stav da se u „praznične dane dozvola za rad izdaje samo privrednim društvima i drugim oblicima obavljanja privredne djelatnosti, čija priroda djelatnosti ili tehnologija rada zahtijevaju neprekidan rad” nije primjenjiv, jer bi to dovelo do problema u funkcionisanju privrede, odnosno dovelo bi u pitanje rad u turizmu, ugostiteljstvu, telekomunikacijama, uslužnim djelatnostima. Stav Ministarstva ekonomije je da se prava radnika koja se odnose na rad za vrijeme državnih praznika štite legislativom iz oblasti radnog prava, na osnovu čega mogu da djeluju i nadležne inspekcije“, rekli su Pobjedi u Ministarstvu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com