Vratiti na posao otpuštene radnike! - Volim Podgoricu

Vratiti na posao otpuštene radnike!

Nezakonito i bezrazložno otpuštenih deset radnika Toščelika, nekadašnje Željezare, moraju biti vraćeni na posao do kraja naredne sedmice, zaključeno je na večerašnjoj vanrednoj Skupštini Sindikata Toščelika u Nikšiću.

Predsjednik Sindikata Toščelika Pero Kadović kazao je da će takav zahtjev uputiti zvanično dopisom upravi Toščelika, a ukoliko ne ispoštuju traženo, uslijediće dalji potezi radničke borbe koji će naknadno biti predočeni.

Kadović je saopštio da će ponovo uputiti apel svim nadležnim institucijama u Crnoj Gori, Skupštini, ministarstvima, inspekcijama da pomognu u rješavanju problema u Toščeliku koji su rezultirali otpuštanjem najboljih radnika.

“Riječ je o našim kolegama, a isti scenario sleduje i sve nas ostale, danas ili sjutra. Moramo se odbraniti od poslodavaca koji ne poštuju zakon ni radnička prava, a ako nas država ne želi da odbrani, uardičemo to sami”, predočio je Kadović zaključke Skupštine.

On je potvrdio da nadležne inspekcije vrše kontrolu rada u fabrici, što je ocijenio pomakom nakon obraćanja ministarki rada i socijalnog staranja Zorici Kovačević

Na pitanje kakvi su potezi uprave Toščelika nakon sindikalnog obraćanja medijima zbog otpuštanja radnika i ukazivanja šta se dešava u fabrici, Kadović je kazao da je “nastavljeno sve kao i ranije”. “Umjesto otpuštenih, dovedeni su drugi radnici po ugovoru na njihova mjesta u Čeličani”, kazao je Kadović.

Na vanrednoj Skupštini podršku radnicima Sindikatu Željezare iskazali su predstavnici Unije slobodnih sindikata Aleksa Marojević i generalni sekretar Srđa Keković, koji je podsjetio da Zakon o radu precizira da poslodavac može da angažuje zaposlenog da radi prekovremeno najviše deset sati u nedjelji.

Prosječna plata u Željezari, za rad sa prekovremenim satima i stalnom noćnom smjenom, iznosi od oko 300 do 450 eura za radnike po ugovoru, dok stalno zaposleni imaju primanja nešto više od 500 eura.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com