Žugić: Crna Gora u ambicioznom razvojnom momentu - Volim Podgoricu

Žugić: Crna Gora u ambicioznom razvojnom momentu

Crna Gora je trenutno u jako važnom i ambicioznom razvojnom momentu, kako sa aspekta aktivnosti koje se spovode na nacionalnom nivou, tako i sa stanovišta širenja lepeze djelovanja na međunarodnom planu, ocijenio je ministar finansija Radoje Žugić.

Žugić je u uvodniku novog Biltena, koji je objavilo Ministarstvo, kazao da se aktivnosti koje se spovode na nacionalnom nivou, u najvećoj mjeri odnose na početak realizacije kapitalnih projekata.

“U tom smislu, poseban akcenat stavljam na neophodnost veće otvorenosti naše ekonomije u svim segmentima, jer upravo to predstavlja suštinski preduslov jačanja njene konkurentnosti”, rekao je Žugić, prenosi MINA-business.

Ekonomska otvorenost male zemlje, kao što je Crna Gora, kako je rekao, sasvim sigurno iziskuje još veća zalaganja i snažnije napore, koji se najbolje mogu ostvariti kroz pravce EU i NATO integracija, kao svojevrsnih polisa osiguranja ne samo ekonomskih, već i nacionalnih ulaganja.

“U tom smislu, moramo nasloniti naše politike na evropske, kao i prepoznati ulogu evropskih partnera u više pravaca i oblika. Mogućnosti saradnje su mnoge, teorijske i praktične, savjetodavne odnosno ekspertske i finansijske”, kazao je Žugić.

Prema njegovim riječima, sa kvalitetnim i jasno koncipiranim programskim platformama, a uz podršku međunarodnih organizacija, na inovativan i održiv način, Vlada podstiče stvaranje nove vrijednosti i kreira još povoljniji ambijent za dalje unaprijeđenje.

On je dodao da je Ministarstvo, u susret novoj budžetskoj godini, a kao priprema za još uspješniju realizaciju zacrtanih ciljeva, u saradnji sa relevantnim institucijama pripremilo Pravce razvoja Crne Gore do 2018. godine, koji će poslužiti kao okvir za definisanje mjera čija će implementacija doprinijeti egzaktnijem i transparentnijem praćenju svih razvojnih komponenti.

“Prepoznajući dugoročno poboljšanje kvaliteta života građana kao strateški cilj, kroz agendu Vlade za predstojeći period, utvrđena su četiri prioritetna sektora razvoja – turizam, energetika, poljoprivreda i ruralni razvoj i prerađivačka industrija, koji će omogućiti stvaranje čvrstih ekonomskih temelja i dati zamajac ubrzanom rastu i razvoju”, saopštio je Žugić.

Pružanje dodatnih podsticaja u navedenim sektorima, kroz reformske procese, kako je naveo, predstavljaće generator pozitivnih impulsa koji će stimulisati novu energiju i identifikovati prostore za još adekvatniju i što potpuniju valorizaciju brojnih resursa.

Žugić je rekao da posebno značajan segment razvoja čine IPA fondovi.

“Intencija je da, u narednom periodu, ovaj mehanizam još bolje i efikasnije koristimo, a sve u cilju obezbijeđivanja većeg stepena realizacije naših razvojnih potreba”, kazao je Žugić.

Na tom putu, kako je poručio, imperativno je obezbjediti što veću transparentnost i mobilizaciju čitavog društva i ohrabriti njihovu aktivnu participaciju u svim oblicima saradnje sa međunarodnom zajednicom.

“S tim u vezi, Pravci razvoja predstavljali su jednu od osnova za identifikovanje projekata koji će se finansirati sredstvima IPA fondova u periodu od prošle godine do 2020. godine”, rekao je Žugić.

On je naveo da je za potrebe usklađivanja sa standardima i zahtjevima Evropske unije EU, uspješno identifikovane oblasti politika, definisani prioriteti i predložen set investicionih razvojnih mjera.

“Na tom putu, takođe, navedeni dokument je sa konkretnim projektima i finansijskom strukturom, bio baza za programiranje investicija na državnom nivou, odnosno za uspostavljanje direktne veze između sredstava i razvojnih prioriteta”, zaključio je Žugić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com