Evropski parlament 18. maja o tužilačkom zakonu

Evropski parlament (EP) usvojiće 18.maja na sjednici u Strazburu Izvještaj o napretku Crne Gore, u kome će poseban dio biti posvećen najavljenoj reformi pravosuđa i usvajanju zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnom tužilaštvu, piše Dan.

Nakon usvajanja, izvještaj će dobiti karakter rezolucije Evropskog parlamenta.

Na sjednici 18. maja, glavne tačke iz izvještaja obrazlagaće izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula, uslijediće rasprava nakon čega će se poslanici izjasniti o dokumentu u cjelini.

Rezolucija će sadržati opšte napomene i komentare o najvažnijim pitanjima, a, kako je rečeno Danu, poseban dio biće posvećen najavljenoj pravosudnoj reformi.

Prethodno će Venecijanska komisija dostaviti do 10. maja mišljenje na nacrt izmjena i dopuna zakona o državnom tužilaštvu Crne Gore. To je i za Dan nedavno potvrdila sekretarka VK Simona Granata Mengini. Ona je kazala da je kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore uputio još jedan zahtjev za davanje mišljenja, te se očekuje da će ono biti okončano do tada.

Predlog izmjena zakona o tužilaštvu, na kojem se nalaze potpisi pet predsjednika poslaničkih klubova parlamentarne većine, predat je nedavno u proceduru, te su se stekli svi uslovi da se 11. maja nađe na dnevnom redu sjednice crnogorskog parlamenta

Spoljnopolitički odbor EP-a je u nacrtu izvještaja o Crnoj Gori, koji je usvojio 13. aprila, izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije. Pozvali su institucije da poboljšaju dosadašnje rezultate u oduzimanju imovine stečene kriminalom, krivičnom gonjenju i pravosnažnim presudama. Za izvještaj je na odboru glasalo 58 evropskih poslanika, četiri su bila protiv, uz devet uzdržanih.

U nacrtu izvještaja se takođe izražava žaljenje zbog ograničenog napretkau pravosuđu. Osuđuje se i stanje po pitanju slobode izražavanja i medija, uz konstataciju da je u pet uzastopnih izvještaja Evropske komisije navedeno da nema napretka na ovom polju.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button