Filmski centar Crne Gore učestvovao na 77. Kanskom festivalu - Volim Podgoricu

Filmski centar Crne Gore učestvovao na 77. Kanskom festivalu

Filmski centar Crne Gore na čelu sa direktorkom Aleksandrom Božović učestvovao je na 77. Filmskom festivalu u Kanu. Na najznačajnijem filmskom marketu na svijetu Marche du Film, FCCG predstavio je aktuelnu crnogorsku kinematografiju u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Kiprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom.

Direktorka Filmskog Centra Crne Gore Božović poručila je da je učešće na najznačajnijem marketu na svijetu na Kanskom festivalu veoma važno za crnogorsku kinematografiju.

“Prisutnost Filmskog centra Crne Gore kao i predstavnika crnogorske kinematografije na Marche du Film-u značajno doprinose razmeni iskustava i uspostavljanje novih partnerstava, umrežavanju sa najistaknutijim evropskim filmskim fondovima i vodećim evropskim organizacijama, što omogućava stvaranje sigurnog ambijenta za razvoj talenata u Crnoj Gori i kontinuirani rast crnogorske kinematografije i prepoznavanje njene posebnosti na regionalnoj i evropskoj filmskoj mapi”, istakla je Božović.

Na filmskom marketu Kanskog festivala ove godine prikazana su dva crnogorska filma i to “Planeta 7693” i „Roda“.

Dječji film “Planeta 7693” reditelja Gojka Berkuljana, po scenariju Ane Vujadinović Tomić, u produkciji Marka Jaćimovića (Giggling Goat Production), koprodukcija je Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije, sa učešćem istaknutih crnogorskih i regionalnih glumaca.

Na marketu je prikazan i dugometražni igrani film “Roda”, reditelja Ise Qosje, u produkciji kompanije ABHO Film iz Podgorice, koji je koprodukcija Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije. Film je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, kao i regionalnih filmskih centara, a značajnu podršku je dobio i od fonda Eurimaž.

Filmski centar Crne Gore je na marketu predstavio i potencijale i kapacitete Crne Gore kao filmske destinacije, kao i katalog “Montenegrin Cinema 2024” koji predstavlja pregled aktuelnih filmskih projekata u različitim fazama realizacije.

Tokom 77. Kanskog festivala, održana je Generalna skupština Asocijacije direktora evropskih filmskih agencija (EFAD), na kome je učestvovala i direktorka Aleksandra Božović. Na ovom događaju okupili su se predstavnici nacionalnih filmskih i audiovizuelnih centara iz zemalja Evropske unije, Bosne i Hercegovine, Islanda, Norveške, Republike Severne Makedonije, Srbije, Švajcarske, Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Tokom rada usvojeni su dokumenti o vještačkoj inteligenciji i prioritetima udruženja na nivou EU.

Filmski centar Crne Gore je zajedno sa EWA – Evropskom ženskom audiovizulenom mrežom organizovao i Panel diskusiju „Ojačaj njen film“, na temu rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji. Na panelu su, pored direktorke FCCG Aleksandre Bozovic, učestvovale i Valetina Iusuphodjaev direktorka CNC Moldavije, Sonja Prosenc filmska rediteljka iz Slovenije, Ada Solomon rumunska producentkinja i potpresjednica Evropske ženske audiovizulene mreže.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com