(FOTO) CIJENE USRED BARSELONE NIŽE NEGO U CG: Paprika i paradajz po euro, peciva od 0,18 centi, polaganje vozačkog samo 299 eura - Volim Podgoricu

(FOTO) CIJENE USRED BARSELONE NIŽE NEGO U CG: Paprika i paradajz po euro, peciva od 0,18 centi, polaganje vozačkog samo 299 eura

Sve više crnogorskih građana, koji se vrate iz evropskih prijestonica, zaprepašteno je činjenicom da su cijene hrane u marketima, ali i drugih proizvoda i usluga, u zemljama gdje je prosječna plata i po nekoliko puta viša nego u Crnoj Gori, niže nego kod nas.

Reporteri VOP-a su u Barseloni, koju godišnje posjeti između 10 i 15 miliona turista, zabilježili cijene voća i povrća, niže od onih u Podgorici. Ukoliko te cijene uporedimo sa našom najprestižnijom turističkom destinacijom, Budvom, cijene u Barseloni su niže dva, pa i tri puta.

Recimo, dvije kafe sa mlijekom (crnogorski “dojč”) koje su u Barseloni veoma popularne i među lokalnim stanovništvom, na čuvenom Katalonskom trgu u Barseloni koštaju 4,90.

U jednom kafeu, takođe u centru Barselone, pili smo kafu sa mlijekom po ciijeni od 1,80 eura.

Iznenađenje je bila i cijena polaganja vozačkog ispita B kategorije, koja je u Crnoj Gori od januara ove godine “skočila” na 550 do 600 eura, navodno zbog većih troškova. U Barseloni vozački ispit B kategorije možete polagati za svega 299 eura.

Takođe, u bjuti salonu, u centru Barselone, cijene su gotovo identične kao u Podgorici, a neke su čak i niže.

Tako, recimo, polučasovna masaža u salonu u jednoj od najprometnijih ulica (ne na divlje, u nekom stanu) košta 25 eura, a sat vremena masaže, platićete 30 eura. U Budvi ovo zadovoljstvo košta neuporedivo više.

Cijene voća i povrća u malim radnjama u Barseloni su više nego pristojne, pa paprike, paradajz, limun, narandže, mandarine, jabuke… možete kupiti po cijeni od euro do euro i po.

Peciva u marketu “Lidl” su i duplo jeftinija nego peciva u crnogorskim mega marketima i dostupna su već od 18 centi po komadu, dok kroasani, koji se obično jedu uz kafu, koštaju 49 centi.

U čuvenom maanastiru Monserat, nadomak Baarselone, do kojeg se dolazi vozom i žičarom, kilogram domaćeg, organskog meda košta 14 eura, dok pola kilograma sušenog kozjeg sira možete kupiti za 12 – 15 eura.

Ima, naravno, i opcija za dublji džep, ali za one koji žive u Barseloni, i imaju prosječnu platu od oko 2.000 eura, život je jeftiniji nego u Podgorici, a o Budvi da ne govorimo. Istine radi, u Barseloni je, međutim, veoma skup smještaj odnosno iznajmljivanje stana.

Pogledajte ciijene hrane:

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com