(FOTO) NAJEŽIĆETE SE OD OVE FOTOGRAFIJE: Pogledajte sablasni prizor potopljene Valjevske Gračanice

Manastir Valjevska Gračanica iz 13. vijeka potpuno je potopljen i pored svih apela nezadovoljnih građana.

Fotografija krsta iz vode izazvala je lavinu negativnih komentara na društvenim mrežama.

Mještani su ranije tvrdili kada je potapanje tek počelo da se noću iz praznog manastira koji je tada samo malo bio pod vodom, čuje pojanje.

Grupa građana se bunila i organizovala razne proteste, ali sada je već za ovaj manastir gotovo. Čak je i krst Valjevske Gračanice koji je ostao da viri iznad vode, ostao pod njom.

Brana je počela da se gradi 1987. godine sa turističkom namjenom, a potom od 1992. godine, za potrebe akumulacije pijaće vode i vode za termoelektranu u Obrenovcu.

U međuvremenu, problem vodosnadbjevanja je riješen tako da 2016. godine nema potrebe za branom. Pritom, detaljnim analizama naučnici i hidrogeolozi su dokazali da je ova brana opasna. Ta voda bi bila zagađena rudama arsena i antimona iz obližnjeg rudnika, te bi zagadila visokokvalitetne podzemne vode i sve najveće izvore Valjeva.

Takođe, seizmološke aktivnosti tla nisu praćene na valjan način, iako je to osnovno pravilo pri izgradnji brana. Zemljotresi ili vojna intervencija bi mogli da sruše branu, što bi dovelo u veliku opasnost grad Valjevo koji je udaljen samo 10km od brane i nalazi se na nižoj nadmorskoj visini (za čitavih 180 metara) od brane. Na taj način bi bio potopljen i sam grad svetih Justina Popovića i vladike Nikolaja Velimirovića.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com