GALIĆ: Epidemiološka situacija u Crnoj Gori za sad stabilna po evropskim parametrima

Direktor IJZCG-a, dr Igor Galić, istakao je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori za sad stabilna po evropskim parametrima.

Takođe, kazao je da je broj novoregistrovanih slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2 tokom jučerašnjeg dana je bio 28, a prethodnih dana 40, 32, 23. Tokom prethodnih pet nedelja se kretao prosječno do 30 uz broj testiranih od 1200 do 1900 uzoraka što ukazuje na još stabilan nivo u obolijevanju.

Pri tome 14-dnevna kumulativna incidencija na 100 000 stanovnika se kretala između 37 i 50,  a broj pozitivnih u odnosu na ukupno testirane uzorke između 1,5 % i 2,3% što još uvijek predstavlja vrijednost indikatora koji Crnu Goru i dalje svrstavaju u evropske standarde povoljne epidemiološke situacije.

Dr Galić napominje da Institut za javno zdravlje budno prati epidemiološku situaciju u cijeloj Crnoj Gori s fokusom na primorje koje je najposjećenije. U slučaju promjene epidemioloških indikatora, Institut će inicirati restrikcije.

On naglašsava da se IJZCG pridružuje pozivu Ministarstva zdravlja i Uprave za inspekcijske poslove na poštovanje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i snažno ohrabrujemo nadležne da kažnjavaju one koji ga budu kršili. U slučaju ugostiteljskih objekata, kršenje vodi ka zatvaranju od tri do 30 dana.

 
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com