Genije koji se preselio u vječnost na Božić prije 72 godine: Bez njega ne bi bilo interneta, TV-a, struje, ma SKORO NIČEG - Volim Podgoricu

Genije koji se preselio u vječnost na Božić prije 72 godine: Bez njega ne bi bilo interneta, TV-a, struje, ma SKORO NIČEG

Sedmog januara, na pravoslavni Božić, prije 72 godine umro je Nikola Tesla, jedan od  najvećih umova u istoriji čovječanstva.

Tesla je umro je u snu, u hotelu “Njujorker” na Menhetnu, a vijest je objavljena dva dana kasnije, kada je njegovo tijelo pronađeno u hotelskoj sobi.

Bez Teslinih pronalazaka ne bismo danas imali mobilnu telefoniju i internet, ni radio, ni televiziju, planetarnu elektronsku mrežu, upravljanje na daljinu, helikoptere, fontane, kućne aparate, ali i turbine koje proizvode struju…

Izumio je i obrtno magnetno polje, indukcioni motor…, zvanično je registrovano oko 300 njegovih patenata u 26 zemalja, i to prije nego što je izumio planetarnu razmjenu energije i povezivanje ljudi, a najveći broj pantenata ostvario je u SAD, gde je živio 60 godina.

 Po njemu je nazvana jedinica za mjerenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a Teslina zaostavština je 2003. upisana u registar Uneska.

Urna sa Teslinim pepelom postavljena je najprije na groblju u Njujorku, a 1951. prenesena je u Muzej Nikole Tesle u Beogradu.

Spomenici Tesli nalaze se u Beogradu (dva), u Užicu i SAD i to na Nijagarinim vodopadima, na Menhetnu, u porti crkve Svetog Save u Njujorku i u Silicijumskoj dolini.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com