Happy TV, Pink M, Pink Plus i Pink emituju netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti

Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) je, na sjednici održanoj juče donio odluku da zatraži od Regulatornog tela za elektronske medije u Srbiji da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti emitera televizijskih programa: „Happy TV“, „Pink M“, „Pink Plus“ i „Pink“ sa sjedištem u Srbiji, zbog kršenja standarda propisanih Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama, te preduzme adekvatne mjere.

Kako se navodi u saopštenj, procedura se pokreće jer je SAEM uočio da navedeni emiteri nedvosmisleno i u kontinuitetu emituju sadržaje koji podstiču mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

“Učestalim emitovanjem (posebno uočenim u periodu avgust – septembar 2021.g.), u okviru sadržaja različitih formi i žanrova, koristi se pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvrjeđivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti. Uvažavajući da se radi o pitanju od javnog interesa, odnosno kršenju standarda propisanih navedenim međunarodnim dokumentima, SAEM je pozvao Regulatorno telo za elektronske medije u Srbiji da, u okviru svojih nadležnosti, preduzme neophodne radnje u cilju njihovog otklanjanja u roku od 15 dana”, saopšteno je iz SAEM-a.

Dodaju i da ukoliko se i nakon isteka pomenutog roka nastavi kršenje pomenutih medijskih standarda, Savjet Agencije će preduzeti mjere ograničavanja reemitovanja spornih programa na teritoriji Crne Gore.

Osim toga, SAEM je raspravljao i o izvještavanju elektronskih medija u Crnoj Gori i zaključio da u situacijama kada postoji veliko interesovanje javnosti i kada se izvještava o događajima koji mogu u velikoj mjeri uticati na ponašanje građana, postoji dodatna potreba za davanjem doprinosa cjelovitom, nepristrasnom i blagovremenom informisanju.

“Ovakav doprinos se daje objavljivanjem samo provjerenih i vjerodostojnih informacija. Imajući u vidu njihovu nezamjenjivu ulogu u ostvarivanju prava na slobodu izražavanja i informisanja, kao i prava javnosti da zna, AEM poziva sve elektronske medije da, uz poštovanje profesionalnih standarda, daju doprinos eliminaciji senzacionalizma i dezinformacija i da svojim izvještavanjem doprinose eliminaciji tenzija i konstruktivnom dijalogu”, zaključuje se u saopštenju SAEM-a.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com