Haški sud raspisao nalog za hapšenje Putina - Volim Podgoricu

Haški sud raspisao nalog za hapšenje Putina

Međunarodni krivični sud u Hagu raspisao je naloge za hapšenje Vladimira Putina.

Haški sud raspisao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika zbog sumnje da je odgovoran za nezakonitu deportaciju djece i nezakonito prebacivanje ljudi sa teritorije Ukrajine u Rusku Federaciju.

Pored Putina, Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je i nalog za hapšenje njegove povjerenice za prava djeteta Marije Aleksejevne Lvove-Belove po istoj optužbi za nezakonitu deportaciju ukrajinske djece.

Pretpretresne sudije MKS ocijenile su da postoje „opravdani razlozi da se vjeruje da obojica osumnjičenih snose odgovornost za ratni zločin nezakonite deportacije stanovništva i nezakonitog premještanja stanovništva sa okupiranih teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece“.

Sudije su razmatrale izdavanje tajnih naloga za hapšenje, ali su zaključile da bi njihovo objavljivanje moglo „doprinijeti sprečavanju daljih zločina”.

Moskva je više puta negirala da ruske snage vrše zločine u Ukrajini.

Rojters je ove nedjelje prenio da se očekuje da Međunarodni krivični sud (MKS) izda nalog za hapšenje Putina, po prvi put u okviru istrage o ratu u Ukrajini.

Ruska prinudna deportacija ukrajinske djece na teritoriju pod njenom kontrolom je ratni zločin, saopštili su juče istražitelji UN.

Istražna komisija UN za Ukrajinu saopštila je da postoje dokazi o ilegalnom prebacivanju stotine ukrajinske djece u Rusiju.

Prema podacima ukrajinske vlade, broj djece koja su nasilno odvedena u Rusiju je 16.221.

„Rusija je uvela politike poput davanja ruskog državljanstva i smještanja djece u hraniteljske porodice kako bi stvorila okvir u kojem bi neka djeca mogla trajno da ostanu u Rusiji“, navodi se u izvještaju.

Hjuman rajts voč je dokumentovao rusko prisilno premještanje djece iz ukrajinskih ustanova za brigu o djeci, o čemu su izvijestili prije nekoliko dana. Prema njihovim podacima, samo iz takvih ustanova hiljade djece je odvedeno u Rusiju ili u oblasti koje kontrolišu ruske snage.

U septembru su Ujedinjene nacije raspravljale o navodima da su ruske snage slale ukrajinsku djecu u Rusiju na usvajanje u okviru šireg programa prisilnog preseljenja i deportacije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com