Uhapšeno pet Bugara zbog špijunaže za Ruse, operisali i u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Uhapšeno pet Bugara zbog špijunaže za Ruse, operisali i u Crnoj Gori

Pet osoba u Britaniji osumnjičeno je da su špijunirali za Rusiju i biće optuženi. Bugarski državljani Orlin Rusev, Bizer Džambazov, Katrin Ivanova, Ivan Stojanov i Vanja Gaberova pojaviće se pred Vestminsterskim sudom za prekršaje sljedeće sedmice, prenosi BBC. Grupa je optužena da je organizovala operaciju praćenja u Crnoj Gori, što je uključivalo pravljenje lažnih identifikacionih kartica za novinare, uključujući i jednu sa slikom Ivanove.

Optuženi su za udruživanje u skupljanju informacija između avgusta 2020. i februara 2023. koje bi mogle da budu korisne neprijatelju.

Optuženi su navodno radili u operativnoj špijunskoj ćeliji za ruske bezbjednosne službe, a to je uključivalo i praćenje i nadgledanje meta.

Optuženi su da su učestvovali u aktivnim operacijama u Britaniji i Evropi, skupljajući i prosljeđujući informacije ruskoj državi.

Rusev (45) je navodno vodio operacije iz Britanije i bio veza sa onima koji su primali informacije.

Policajci koji su pretresli stanove u Londonu i Norfolku, u kojima su bila tri optužena – Rusev, Džambazov (41) i Ivanova (31) – pronašli su lažne pasoše i zvanične identifikacione dokumente za Britaniju, Bugarsku, Francusku, Italiju, Španiju, Hrvatsku, Sloveniju, Grčku i Češku, prenosi N1.

Neka od dokumenata sadrže fotografije Ruseva i Džambazova. Navodno je Rusev sam napravio falsifikat.

Rusev, Džambazov i Ivanova su živjeli godinama u Britaniji, radeći razne poslove, i živeći u nizu stanova u predgrađima.

Rusev ima istoriju poslova u Rusiji. U Britaniju se preselio 2009 i proveo je tri godine radeći tehničke poslove u finansijskim službama.

Na njegovom profilu na Linkedinu piše da je kasnije postao vlasnik firme koja se bavila i obavještajnim signalima, što uključuje i presretanje komunikacija ili elektronskih signala.

Navodi se da je Rusev, čija je posljednja adresa bila gostinska kuća na moru u Velikom Jarmutu, takođe svojevremeno bio i savjetnik bugarskom Ministarstva energetike.

U Harou su bivši susjedi Džambazova i Ivanovu opisali kao par.

Džambazova su opisali kao bolničkog vozača a Ivanova je samu sebe na Linkedinu predstavila kao laboratorijsku pomoćnicu za privatno zdravstvo.

Par, koji se u Britaniju preselio prije desetak godina, vodio je organizaciju koja je obezbjeđivala usluge Bugarima, uključujući i njihovo približavanje „kulturi i normama britanskog društva“.

Prema bugarskim državnim dokumentima koji su dostupni na internetu, oni su takođe radili za izborne komisije u Londonu koje su organizovale glasanje na bugarskim izborima za Bugare koji žive u inostranstvu.

(N1)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com