I GRCIMA DOJADILO! Srpskim turistima oduzimaju PARADAJZ, PUNJENE PAPRIKE, PEČENE PILIĆE, AJVAR…

Paradajz turizmu je odzvonilo! Početak ovogodišnje turističke sezone u Grčkoj obilježilo je masovno oduzimanje hrane srpskim turistima na granici! – piše Blic.

Ono što se desilo srpskim turistima na crnogorskoj granici, prije nekoliko godina, doživjeli su sada i sa Grcima. Ova zemlja je, do sada, iako ima zakon, tolerisala unoos velikih količina hrane srpskim turistima koji su među najbrojnijima, ali je, izgleda, i Grcima – prekipjelo.

A šta sve srpski turisti nose na ljetovanje, teško je i zamisliti!

Jaja, zaleđeno meso, punjene paprike… na spisku su stvari koje grčki carinici oduzimaju tursitima iz Srbije.

 – Početkom maja krenuli smo porodično na odmor u Grčku. Na granici su nam carinici zaplijenili ručni frižider u kom su bile zaleđene punjene papirke i meso – požalio se „Blicu” Marko Danilović.

Aleksandar je ostao bez kartona jaja i sarmi koje su, kaže, on i djevojka ponijeli „da im se nađe”. Nevenka, koja je prošle nedelje krenula put Grčke, priča da su carinici iz autobusa ispraznili svu hranu koju su putnici imali.

– Nama su uzeli salate i faširane šnicle, dok su paru ispred nas oduzeli paket vode – objašnjava ova putnica.

Nekoliko turista posvjedočilo nam je da im je oduzeta samo hrana koja nije vakuumirana. Iako se na sajtovima Ministarstva spoljnih poslova Srbije i grčke carine među artiklima koji su zabranjeni za unos (vidi okvir) ne spominju voće i povrće, iskustva srpskih turista kažu da carinici i to oduzimaju.

U turističkim agencijama imaju jednostavan savjet turistima: Ne nosite hranu na more!

– Carinik ima pravo da oduzme hranu. Zakon o hrani koja nije vakuumirana i koja je proizvedena van EU donijet je odavno, ali su nam Grci tolerisali unos sve do ove godine. Sada se situacija promijenila, vjerovatno zato što je Grčka u velikoj finansijskoj krizi, pa želi da turisti što više novca ostave kod njih kako bi zaštitili svoju proizvodnju – objašnjava Nemanja Pivnički iz jedne beogradske agencije.

Prema njegovim riječima, gotovo da nema vrste hrane koju naši turisti ne nose na put.

– Imali smo turiste koji su sa sobom nosili zamrznute piliće koji se posle određenog vremena pokvare i kojima se isti ti ljudi kasnije otruju – navodi Pivnički.

Vozači turističkih agencija iz Srbije kažu da u autobusima nekad prevoze više ručnih frižidera nego putnika.

– Prošle nedjelje sam pokupio turu u Nišu. U autobus su ušli baba i deda s unukom, tri kofera, dvije putne torbe i dva frižidera! U autobusu nekad zna da se zadesi i 50 ručnih frižidera – priča vozač N. V.

Bake nosile paprike i pravile ajvar

Prošlog ljeta dvije bake iz Srbije nosile su u Grčku džakove sa paprikama i tamo pravile ajvar.

– Kada sam pokušao da im pomognem da unesu kofer u autobus na putu za Srbiju, ostao sam u čudu kada sam shvatio koliko su koferi teški i da zapravo ne mogu da ih podignem. Kada sam ih upitao šta je unutra, najnormalnije su mi odgovorile da se u koferu nalaze tegle s ajvarom – priča jedan vozač autobusa.

Mito pet evra

Zvanična cijena takse koju autobusi plaćaju na granici sa Grčkom iznosi 45 evra, ali carinici znaju da traže više da bi progledali kroz prste.

– Kada smo stigli na granicu sa Grčkom, graničari su nam umjesto 45 tražili 50 evra! Kada smo odbili da im damo pet evra više, ušli su u autobus i počeli detaljno da ga pretresaju. Oduzeli su svu hranu koju su našli – tvrdi jedan srpski turista.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com