IJZ: Studenti u obavezi da izmjere temperaturu i nose maske

Univerzitet Crne Gore (UCG) dobio je preporuke od Instituta za javno zdravlje (IJZ) za održavanje predavanja u kojima je propisano da studenti svaki put prije odlaska na fakultet moraju da izmjere tjelesnu temperaturu, a uprave ustanova da kontrolišu nošenje zaštitnih maski.

Navode da studenti, nastavno i drugo zaposleno osoblje ne dolaze na fakultet ukoliko imaju akutne zdravstvene tegobe (npr. simptomi akutne respiratorne ili crijevne infekcije; povišenatjelesna temperature, gubitak čula (osjeta) mirisa i/ili ukusa isl.)

“Obaveza je studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja da provjere tjelesnu temperaturu prije polaska na fakultet. U trenutnim epidemiološkim okolnostima, u cilju smanjenja mogućeg rizika za širenje infekcije i okolnosti pod kojima se preporučuje obavljanje nastave (nošenje maski), preporučuje se da univerziteti/ prosvjetne vlasti sagledaju mogućnost skraćivanjadužine trajanja časova na 30 minuta i smanjenja broja časova u toku dana (preporuka je da studenti imaju maksimalno časova)”, navodi se u preporukama.

Nastavno i drugo osobolje na fakultetu kao i studenti, kako je pojašnjeno, na fakultet dolaze sa maskama na licu, koje su u obavezi da nose sve vrijeme boravka na fakultetu, kao i nakon napuštanja fakulteta.

“Preporučuje se da student pored maske sa kojom dolazi na fakultet sa sobom ima još najmanje dvije do tri maske u rezervi za slučaj da ima potrebu da promijeni, kao i posebnu kesu za odlaganje korišćenih maski (posebno ako su to platnene maske koje će vratiti sa sobom radi pranja i ponovnog korišćenja). Uprava fakulteta je odgovorna da obezbijedi nadzor nad nošenjem maski i održavanje propisane fizičke distance u prostorijama fakulteta kao i dvorištu fakulteta prilikom dolaska na fakultet, boravka u prostorijama fakulteta i njegovog napuštanja nakon održane nastave. Broj studenata u učionicama, amfiteatrima i vježbaonicama određuje se prema njihovoj veličini, a u skladu sa kriterijumom da svakom studentu treba obezbijediti najmanje 4 m2 prostora”, navode iz Instituta.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button