Inspekcija odbila žalbu, Radović na službenom putu - Volim Podgoricu

Inspekcija odbila žalbu, Radović na službenom putu

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) odbila je žalbu nacionalne avio – kompanije “Tu Montenegro” (TM) kojom je traženo da se davanje otkaza izvršnom direktoru Saši Radoviću odloži do donošenja rješenja drugostepenog organa Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS), što može potrajati najduže do 45 dana, potvrdilo je “Danu” više izvora bliskih UIP-u i “Tu Montenegru”.

UIP je prije mjesec dana utvrdio da je Radović nezakonito postavljen na mjesto vršioca dužnosti izvršnog direktora “Tu Montenegra”, jer je prije dvije godine uzeo 76 hiljada otpremnine u Budvanskoj rivijeri. Inspekcija je naložila kompaniji da otkloni nepravilnost do 16. marta, tako što će dati otkaz Radoviću ili da on vrati otpremninu Budvanskoj rivijeri i tako nesmetano nastavi da obavlja funkciju, na koju je postavljen polovinom decembra. “Tu Montenegro”, međutim, nije dao otkaz Radoviću, već je uložio žalbu na rješenje Inspekcije i tražio da Ministarstvo rada, kao drugostepeni organ odluči o žalbi. Inspekciji je tražio da odloži izvršenje rješenja, odnosno davanje otkaza do odluke Ministarstva rada, ali je UIP žalbu i zahtjev TM odbilo i juče im dostavila odluku, piše Dan.

Radović i predsjednik odbora direktora Pavle Ljesar, koji je sa njim potpisao ugovor u decembru, juče, međutim, nisu bili na poslu i sačekali odluku za koju su iz medija mogli saznati da će im biti dostavljena na jučerašnji dan, već su kako nam je nezvanično potvrđeno, na službenom putu u Sloveniji. Dakle, Radović koji treba da dobije otkaz i Ljesar koji treba da mu uruči otkaz ugovora o radu po nalogu državne institucije – Uprave za inspekcijske poslove, umjesto da postupe po rješenju Inspekcije, otišli su na službeni put.

Frantov Nikolić napušta kompaniju

 

Prije Radovića, v.d. izvršnog direktora je bila Dragana Frantov Nikolić, koja ima višedecenijsko iskustvo u vazduhoplovstvu. Prema informacijama “Dana”, ona je potpisala sporazumni raskid ugovora i krajem mjeseca će napustiti kompaniju. Tako će “Tu Montenegro” imati vršioca dužnosti izvršnog direkotra i vršioca dužnosti komercijalnog direktora. Tu funkciju je Frantov Nikolić pokrivala u “Tu Montenegru”.

Nažalost, još je bilo provjerenih kadrova koji su napustili “Tu Montenegro” nakon dolaska Radovića.

UIP, iako je najavio da će nam u ponedjeljak zvanično odgovoriti na upite u vezi sa rješenjem za Radovića, to juče nije uradio. Ranije su pojasnili da će u slučaju da odbiju rješenje za odlaganjem davanja otkaza, ili ih kompanija “Tu Montenegro” ne obavijesti da je postupila po rješenju, sredinom sedmice bi inspektor mogao da izvrši kontrolni nadzor u kojem bi konstatovao da li je postupljeno po rješenju.

– Ako utvrdi da po rješenju nije postupljeno, inspektor može preduzeti mjere koje su propisane Zakonom o inspekcijskom nadzoru, a koje predviđaju novčano kažnjavanje, kaznom u rasponu od 500 do 5.000 eura – kazali su ranije iz UIP-a na čijem čelu je Ana Vujošević.

Radović, koji je na čelo avio-kompanije došao prije svega zbog kumstva sa ministarkom Anom Novaković Đurović, nema nikakvog prethodnog iskustva u vazduhoplovstvu. Prije “Tu Montenegra” je bio predsjednik upravnog odbora Budvanske rivijere, a prije toga direktor Nacionalne turističke organizacije. U oba preduzeća je uzeo otpremninu, u Budvanskoj 76 hiljada, a u NTO-u 19 hiljada eura.

Od kada je došao promijenio je gotovo sve direktore zadužene za bezbjednost (sejfti menadžere), a od kada je utvrđeno da je nezakonito zaposlen počeo je da zapošljava radnike po ugovoru o djelu.

Iz Tu Montenegra su prošle sedmice najavili da će početkom ove raspisati oglas za izbor izvršnog direktora.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com