IZ SVJETSKOG PROGRAMA ZA HRANU UPOZORAVAJU: Korona će se zaboraviti, stiže nam GLAD BIBLIJSKIH RAZMJERA

Bizli je podsjetio na svoje upozorenje Savjetu bezbjednosti UN u aprilu da se svijet pored suočavanja s pandemijom koronavirusa nalazi "na ivici pandemije gladi" koja bi mogla dovesti do "gladi biblijskih razmjera" u roku od nekoliko mjeseci ako se odmah nešto ne preuzme

Šef Svjetskog programa za hranu Dejvid Bizli rekao je da je Nobelova nagrada za mir tu agenciju UN dovela u centar pažnje i omogućila joj da upozori svjetske lidere da će naredna godina biti gora od 2020. i da će bez milijardi dolara “u 2021. doći do gladi biblijskih proporcija”.

DVA NENADA DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE: Crnogorac i Srbin u humanitarnima akcijama širom planete (VIDEO)

Bizli je za Asošiejted pres rekao da je norveški Nobelov komitet uzeo u obzir svakodnevni rad njegove agencije u područjima sukoba, prirodnih katastrofa i izbegličkih kampova, pri čemu zaposleni često rizikuju živote da bi nahranili milione gladnih ljudi, ali da je postojala želja da se pošalje “poruka svijetu da postaje sve gore i da najteži posao tek slijedi”.

“To se desilo u pravom trenutku jer smo se borili da se naš glas čuje”, rekao je Bizli o nagradi dodijeljenoj prošlog mjeseca, dodajući da su vijestima dominirali američki izbori i pandemija koronavirusa i da je bilo teško skrenuti globalnu pažnju na “farsu koja se dešava širom svijeta”.

Nobelovu nagradu je nazvao “poklonom s neba” i rekao da je bio šokiran kada su mu saopštili vijesti.

Bizli je podsjetio na svoje upozorenje Savjetu bezbjednosti UN u aprilu da se svijet pored suočavanja s pandemijom koronavirusa nalazi “na ivici pandemije gladi” koja bi mogla dovesti do “gladi biblijskih razmjera” u roku od nekoliko mjeseci ako se odmah nešto ne preuzme.

“To smo uspjeli da izbjegnemo u 2020 (…) jer su svjetski lideri odgovorili novcem, paketima pomoći, odlaganjem otplate dugova”, naveo je Bizli.

Prema njegovim riječima, novac koji je bio na raspolaganju 2020. neće biti na raspolaganju u 2021, te je zato iskoristio Nobelovu nagradu da bi razgovarao s liderima, što onlajn što lično, i parlamentima ne bi li im skrenuo pažnju na “tragediju” i “krize koje će biti nevjerovatne u narednih 12 do 18 mjeseci”.

“Svi žele da se sastanu s dobitnikom Nobelove nagrade za mir”, rekao je Bizli i dodao da sada sastanci s liderima umjesto 15 minuta traju 45 minuta.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button