Izabrani doktori najavili protest u subotu, Ministarstvo zdravlja odbilo sastanak - Volim Podgoricu

Izabrani doktori najavili protest u subotu, Ministarstvo zdravlja odbilo sastanak

Nakon što se Ministarstvo zdravlja oglušilo o zahtjev Sindikata izabranih doktora Crne Gore da ih primi na sastanak kako bi razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju, iz Sindikata najavljuju protest za subotu u 12 sati.

Ta organizacija ranije je saopštila da, pored ostalog, zahtijeva da se u što kraćem roku ispravi nepravda načinjena novim Granskim kolektivnim ugovorom prema izabranim doktorima.

Nezadovoljni zaradama, koje su od januara novim granskim kolektivnim ugovorom umanjene za 200 do 600 eura, ali i obimom posla, iz Sindikata izabranih doktora najavili su protest za subotu u minut do 12.

“Tražimo zarade da budu iste kao prije smanjenja ili da se nađe model kako bi bile približne. To je pod broj jedan. Da se smanji obim posla i da se radi na promociji ovog posla kako bi ljudi upisivali medicinu i imali više kadra”, kazao je za TVCG Igor Ljutica iz Sindikata izabranih doktora.

Ove zahtjeve ranije su uputili Vladi, ali su ostali bez odgovora. A ukoliko nadležni budu nijemi i nakon protesta i ne sjednu za sto s njima, iz Sindikata izabranih doktora kažu da će već od narednog ponedjeljka smanjiti broj pregledanih pacijenata po danu. To će se odraziti i na dužinu čekanja.

“Mi ne možemo da glumimo tri ljekara u jednog i da pregledamo stotinu pacijenata, znamo da kontrolni pregled treba da traje 10-ak minuta, naše radno vrijeme je sedam sati dnevno, znamo da ćemo fizički biti u mogućnosti da pružimo zaštitu za oko 30 pacijenata”, objašnjava Ljutica.

Za četiri dana novoformiranom Sindikatu pristupilo je 87 odsto ljekara primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.

Na pitanje zbog čega nije održan sastanak sa Sindikatom izabranih doktora, iz Ministarstva zdravlja su odgovorili da se pregovori vode samo s predstavnicima reprezentativnih sindikata, koje je poslodavac predložio. Kako su saopštili, aktivnosti sprovode transparentno i uz dogovor sa svima u zdravstvu, pa je i Sindikat izabranih doktora na jasan način informisan o pitanjima i činiocima zarade, te kako su kazali, nema osnova za proteste.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com