IZMJENE ZAKONA U SRBIJI: Silovatelji iza rešetaka i doživotno, veće kazne i za porodično nasilje - Volim Podgoricu

IZMJENE ZAKONA U SRBIJI: Silovatelji iza rešetaka i doživotno, veće kazne i za porodično nasilje

Izmjenama Krivičnog zakonika (KZ), koje je predložilo Ministarstvo pravde Srbije, predviđeno je da se za sve oblike krivičnih djela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba sa djetetom može izreći i kazna doživotnog zatvora, izjavila je Maja Popović, ministarka pravde Srbije.

Ona je u intervjuu za “Politiku” navela da će biti znatno pooštrene i kazne za nasilje u porodici, a u skladu sa inicijativom roditelja djece nastradale na pješačkim prelazima i u javnom saobraćaju, biće mijenjane i sankcije za teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja.

Za osnovni oblik krivičnog djela nasilje u porodici predloženo je da se pooštri i propiše kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, umjesto kazne zatvora od tri mjeseca do tri godine koja je sada propisana.

Predloženo je pooštravanje i propisivanje kazne zatvora u rasponu od jedne do 10 godina za krivično djelo nasilje u porodici koje je izvršeno korišćenjem oružja, opasnog oruđa ili drugog sredstva koje je podobno da se tijelo teško povredi ili zdravlje teško naruši. Sadašnja zatvorska kazna iznosi od šest mjeseci do pet godina.

Ako je izvršenjem nekog od ovih oblika krivičnog djela nasilje u porodici nastupila teška tjelesna povreda ili teško narušavanje zdravlja ili je učinjeno prema maloljetnom licu predloženo je da bude propisana kazna zatvora od tri do 12 godina, a sadašnja kazna je od dvije do 10 godina.

Takođe je predloženo da ko prekrši mjere zaštite od nasilja u porodici koje mu je sud odredio, bude kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, a sadašnja kazna je od tri mjeseca do tri godine.

“Predloženo je da se za sve oblike krivičnih dela silovanja, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba sa detetom može izreći i kazna doživotnog zatvora. Kada je reč o krivičnom delu obljuba zloupotrebom položaja, predloženo je da se onaj za koga se utvrdi da je učinio ovo delo bude kažnjen kaznom zatvora od šest meseci do pet godina”, rekla je Popovićeva.

Navela je da je “predloženo da ako kao posljedica izvršenja ovog krivičnog djela nastupi trudnoća, da se učinilac kazni zatvorom od jedne do 10 godina, umjesto sadašnje kazne zatvorom od šest mjeseci do pet godina”.

U slučajevima osnovnog oblika krivičnog djela nedozvoljene polne radnje predloženo je da se učinilac kazni isključivo kaznom zatvora do tri godine, umjesto novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

“Izmenama i dopunama Krivičnog zakonika biće pooštrene i kazne zatvora za teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Očekujem da pooštravanje kazni zatvora za ovo krivično delo utiče na savest i odgovornost vozača, kako bi se sačuvali životi pešaka, a posebno životi najmlađih”, navela je Popovićeva.

Govoreći o tome šta očekuje od izmjena KZ rekla je da se njima šalje jasna poruka žrtvama nasilja u porodici, a prije svega ženama, da će država najoštrije reagovati sa ciljem da se svi oblici nasilja odlučno suzbijaju i najoštrije kazne svi učinioci ovog krivičnog djela.

Prema njenim riječima pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivično djelo nasilje u porodici, značajno bi ohrabrilo sve žene da ne trpe nasilje i da ga bez straha prijave i budu uvjerene da će država biti tu za njih da ih zaštiti.

Popovićeva je rekla da se očekuje da izmjene Krivičnog zakonika budu usvojene tokom sljedeće godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com