IZRAELCI OPKOLJAVAJU INDONEŽANSKU BOLNICU U GAZI: Pod vatrom 700 pacijenata zajedno sa osobljem - Volim Podgoricu

IZRAELCI OPKOLJAVAJU INDONEŽANSKU BOLNICU U GAZI: Pod vatrom 700 pacijenata zajedno sa osobljem

Rat u Gazi rat ne prestaje da bukti i nema izgleda da će se u skorije vreme okončati. Kopnena ofanziva izraelske vojske napreduje iz dana u dan, a upad u bolnicu Al Šifa otkrio je novu taktiku izraelske vojske (IDF) od koje civile sve više strahuju. Posle bolnice Al Šifa na meti se našla i indonežanska bolnica, koja je opkoljena tenkovima. Civili umiru, medicinari ne mogu da pomjere pacijente, a evakuacija se ne čini kao realna opcija na duže staze.

Izraelske snage opkoljavaju indonežansku bolnicu u sjevernoj Gazi sa desetinama oklopnih vojnih vozila, saopštilo je ministarstvo informacija enklave u objavi na Fejsbuku. Snajperisti su stacionirani na krovovima u blizini i sprečavaju ambulantna kola da stignu do bolnice.

Ministarstvo je saopštilo da su snage gađale i drugi sprat bolnice, koji je jedini koji se koristi za liječenje ranjenih, dodajući da se u bolnici, pored desetina povrijeđenih i osoblja, nalaze hiljade raseljenih.

12 osoba ubijeno u bolnici

U bolnici, koju finansira Indonezija, ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je najmanje 12 Palestinaca ubijeno, a desetine ranjeno pucanjem na kompleks koji su opkolili izraelski tenkovi.

Izraelska vojska nije odmah komentarisala situaciju u bolnici u kojoj su zdravstveni zvaničnici rekli da je 700 pacijenata zajedno sa osobljem pod vatrom izraelskih snaga.

Palestinska novinska agencija VAFA saopštila je da je objekat u gradu Beit Lahia na sjeveroistoku Gaze pogođen artiljerijskom vatrom. Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da su učinjeni mahniti napori da se civili evakuišu van zone opasnosti.

Osoblje bolnice negiralo je da je bilo naoružanih militanata u prostorijama. Izrael kaže da njegove snage u Gazi napadaju „terorističku infrastrukturu“ i optužuju Hamas da vodi rat iza živog štita, uključujući i bolnice.

„Ranije smo imali informaciju da tenkovi opkoljavaju indonežansku bolnicu. Nažalost, komunikacije tamo su skoro prekinute“, rekao je Rojtersu Nahed Abu Tema, direktor bolnice Naser u gradu Kan Junis na jugu Gaze.

„Veoma smo zabrinuti za sudbinu naših kolega i za sudbinu ranjenika i pacijenata, kao i raseljenih ljudi koji su se možda tamo sklonili. Nikakva kola hitne pomoći ne mogu da dođu do njih, a bojimo se da će ranjeni umrijeti”, rekao je Abu Tema.

Ministarstvo spoljnih poslova Indonezije saopštilo je da je izgubilo kontakt sa tri indonežanska volontera u bolnici koji su dio grupe koja je uspostavila objekat 2016. godine uz finansiranje Džakarte, prenosi Nova.rs.

Indonežanska ministarka spoljnih poslova Retno Marsudi osudila je, kako je rekla, izraelski „napad“ na bolnicu, rekavši da se njime očito krše međunarodni humanitarni zakoni, i pozvala zemlje bliske Izraelu da ga natjeraju da zaustave nasilje.

Kao i sve druge zdravstvene ustanove u severnoj polovini Gaze, indonežanska bolnica je uglavnom prestala sa radom, ali i dalje pruža sklonište pacijentima, osoblju i raseljenim stanovnicima.

Izrael je naredio potpunu evakuaciju sjevera, ali hiljade civila je ostalo, od kojih mnogi traže sklonište u bolnicama. Gorivo i lekovi nestaju širom cele enklave pod izraelskom opsadom koja traje šest nedjelja.

Na jugu, gdje se sklanjaju stotine hiljada stanovnika Gaze koji su pobjegli sa sjevera enklave, najmanje 14 Palestinaca je ubijeno u dva izraelska napada na kuće u Rafi, prema zdravstvenim vlastima Gaze. Izraelci nisu odmah komentarisali incident.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com