Izvršni direktor “Barske plovidbe” Zoran Tajić podnio ostavku - Volim Podgoricu

Izvršni direktor “Barske plovidbe” Zoran Tajić podnio ostavku

Izvršni irektor kompanije “Barska plovidba” Zoran Tajić podnio je ostavku na tu funkciju zbog nesuglasica sa novim Odborom direktora ove državne kompanije koji je imenovala Vlada krajem oktobra prošle godine.

Tajić je razloge za svoju ostavku obrazložio u izjavi za medije.

“U prethodne dvije godine, nakon 30. avgusta 2020, u ‘Barskoj plovidbi’ promijenjeni su četiri Odbora direktora i pet predsjednika Odbora, a posljednji Odbor je imenovan 31.10.2022. nakon posljednje promjene Vlade i sastavljen je od predstavnika partija koje čine aktuelnu Vladu. Odmah po dolasku, većina članova Odbora je iskazivala nezadovoljstvo prema izvršnom direktoru koji je bio predstavnik prethodne vlasti (PzP)”, obrazložio je Tajić.

Prema njegovim riječima, preliminarni finansijski rezultati za 2022. pokazuju da se radi o najuspješnijoj godini u istoriji “Barske plovidbe”, sa prihodom od oko 13 miliona eura (prethodne godine pet miliona) tako da je pozitivni poslovni rezultat 6,3 miliona eura, dok je finansijski rezultat samo 2,7 miliona eura zbog velikih kursnih razlika.

“Te godine su plaćene i dvije redovne rate kredita prema kineskoj EXIM banci u iznosu od 3,7 miliona dolara, a na račun državnog trezora uplaćeno je oko 3,3 miliona eura na ime ranijih dugova. Na dan 31.12.2022. na računu firme je bilo oko 2,5 milona eura. Prije desetak dana uplaćena je još jedna rata kredita kineskoj banci u iznosu od 1,8 miliona dolara, koja je inače ranije morala biti plaćena iz budžeta Crne Gore zbog datih državnih garancija na kredit, pa je na današnji dan na računu ‘Barske plovidbe’ oko milion eura. Istini za volju, ovakav rezultat nije samo uspijeh menadžmenta, već dobrim dijelom povoljnih uslova na međunarodnom tržištu pomorskih usluga. Osim toga, broj zaposlenih je smanjen za 11,2 odsto u vremenu kada su sve firme sa većinskim državnim vlasništvom povećale broj zaposlenih. Smanjen je vozni park sa četiri vozila na samo jedno, i napravljeno još nekoliko racionalizacija u tehničkim sistemima “Barske plovidbe”; istakao je Tajić.

Dalje navodi da sve ovo nije bilo dovoljno i Odbor je našao više “propusta” – tražio objašnjenje zašto su radnicima isplaćena zimnica, pokloni za 8. mart, kao i pomoć sindikatu za podršku kovid oboljelima, a u decembru je konstatovano nekoliko nedostataka na brodu “Bar” zbog kojih je brod zadržan pet dana u jednoj kanadskoj luci čime je ispuštena dobit od oko 60.000 eura.

“Odgovori stručnih službi da se radi o mogućim problemima koji se javljaju na svim brodovima sa tako složenim sistemima i da je ovo prvi zastoj poslije dužeg vremena nisu bili ubjedljivi. Ipak, Odbor je kao najveći problem u više navrata istakao problem prisustva na poslu preostalih zaposlenih i da nisam nijednom kaznio nijednog zaposlenog po tom osnovu. Nadalje, Odbor preuzima na sebe više ovlašćenja izvršnog direktora – kadrovski razmještaj radnika, stimulansi na plate, a preuzet je i moj računar sa aplikacijom za prisustvo radnika u cilju praćenja dolaska na posao zaposlenih. Ponudio sam Odboru da me razriješe i imenuju novog direktora, što nisu prihvatali pošto bih time stekao uslov na otpremninu od 12 plata, što je njima neprihvatljivo, i očekivali su da će me stalnim pritiscima natjerati na ostavku. Ne prihvatajući da radim u takvim uslovima, a kako je aktuelni Odbor kao osnovni zadatak najavio nabavku novog feribota i konačno rješenje ovog problema Bara i Crne Gore, ne želeći da ometam tu aktivnost, odlučio sam otići 31.01.2023. u prijevremenu penziju”, naveo je Tajić.

Odbor direktora je prije tri dana prihvatio ostavku Tajića i za vršioca dužnosti direktora do izbora novog izabrao Mirsada Tršića.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com