Jovanićeva majka od penzije “sagradila” sportske terene i bazen, i kupila plac i stan u Siti kvartu - Volim Podgoricu

Jovanićeva majka od penzije “sagradila” sportske terene i bazen, i kupila plac i stan u Siti kvartu

Povodom odluke Višeg suda u Podgorici da uz jemstvo ukine pritvor bivšem predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću, iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP) podsjećaju da podaci iz postupka pokazuju da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ukazivalo na opasnost od njegovog bjekstva.

Taj stav SDT je zauzeo imajući u vidu dokaze i činjenicu da Jovanić posjeduje stan u Beogradu, da je okrivljeni do hapšenja često boravio van granica Crne Gore, odnosno 55 puta u poslednjih pet godina i da okrivljeni ima razvijene društvene i socijalne veze van granica Crne Gore, od kojih može tražiti i dobiti pomoć u bjekstvu i skrivanju.

Iz ASP-a takođe podsjećaju da su se iz SDT-a pozivali na potvrde Uprave policije od 9.5.2022. godine o oduzimanju telefona okrivljenog i na njegov razgovor sa suprugom (u vezi sa uređenjem stana, lokacijom, video-snimkom i fotografijom stana) iz kojih proizilazi da Jovanić posjeduje stan u Beogradu za koji ga je supruga savjetovala da je bolje da bude uknjižen na njeno ime.

“U poslednjim imovinskim kartonima Blaža Jovanića, Agencija za sprečavanje korupcije nema informaciju o stanu u Beogradu, a nejasno je da li su državni organi u međuvremenu tražili precizne podatke o nekretnini u glavnom gradu Srbije, koliko je plaćena, od koga, kada, da li je potvrđeno vlasništvo, ako jeste, zna li se porijeklo novca… Jovanić je sa suprugom u poslednjim kartonima prijavljivao stan od 118 kvadrata sa po polovinom vlasništva”, navode iz ASP-a.

Krajem godine objavljeno je da je odbijena žalba SDT-a na ponuđeno jemstvo Jovanićeve porodice od oko 770 hiljada eura, što znači da će se on od optužbi braniti sa slobode.

“Prva nekretnina, kroz ponuđeno jemstvo, na koju će biti upisana hipoteka je njegove majke, a procijenjeno je da vrijedi 115 hiljada eura. Jovanićeva majka je, shodno katastarskim podacima, ‘49. godište, a mediji su ranije za nju pisali da je nekadašnji prosvjetni radnik i da je penzionerka”, navode iz ASP-a.

ASP je, na osnovu javnih evidencija, utvrdila da Jovanićeva majka posjeduje stan u Siti kvartu u Podgorici od 64 kvadrata, osnov njegovog sticanja je kupovina, te se može zaključiti da je kvadrat u tom stanu procijenjen na nepunih 1,8 hiljada eura.

“Ipak, u ponuđenom jemstvu se ne nalaze nekretnine u nikšićkom Viru, koje se vode na Jovanićevu majku, gdje se porodična kuća od stotinjak kvadrata i parcela od 1,2 hiljade kvadrata vode po osnovu nasleđa i diobe. Međutim, na nju se vode i dvije parcele uz porodičnu, od preko 3,5 hiljada kvadrata, a za koje je osnov sticanja kupovina, sa periodom promjene 2017. i 2019. Gugl mapa pokazuje da su na jednoj od tih kupljenih parcela sagrađeni bazen i dva sportska terena (za tenis i košarku), pa je nejasno da li se iza ovih nekretnina krije zapravo imovina Blaža Jovanića, ili je njegova majka jedan od penzionera, koji nijesu ekonomski ugroženi, već u poznoj životnoj dobi mogu sebi da priušte gradnju bazena i terena i kupovinu stana u Siti kvartu. Još jedan stan u Siti kvartu je ponuđen u jemstvo za slobodu Blaža Jovanića, a koji je procijenjen na 160 hiljada eura. Javne evidencije pokazuju da se radi o stanu od 94 kvadrata, koji se vodi na mololjetnu djecu Jovanićevog brata, odnosno malodobne bratanice A.J. i M.J. i malodobnog bratanića A.J., te proizilazi da je kvadrat procijenjen na oko 1,65 hiljada”, naveli su iz ASP-a.

Jovanićev brat, kako navode, u nikšićkom Viru takođe ima porodičnu imovinu, kuću i zemljište od oko 1,1 hiljadu kvadrata, ali to nije ponuđeno kroz jemstvo.

“I Jovanićeva tetka je svojim stanom od 87 kvadrata (procjena vrijednosti 134 hiljade) garantovala za njegovu slobodu, a nekretnina se nalazi u zgradi Preko Morače, konkretnije u dijelu preko puta Ministarstva unutrašnjih poslova. Ako je vjerovati pouzdanosti javnih evidencija, osnov sticanja je kupovina, sa promjenom 2019. godine. Za Jovanićevu slobodu su garantovali i njegova svastika stanom u zgradi kod Siti kvarta, koji je procijenjen da vrijedi 167 hiljada eura, kao i pašenog sa poslovnim prostorom u Siti kvartu, sa procjenom vrijednosti od 192 hiljade eura”, ističu iz ASP-a.

Podsjećaju da je Jovanić uhapšen u maju 2022. godine, a optužnica protiv njega podignuta je pola godine kasnije.

Jovaniću se na teret stavljaju krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije, sedam krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja u saizvršilaštvu, produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Optužen je da je kroz razrađenu šemu provođenja stečajnih postupaka za sebe pribavio znatnu imovinsku korist, a nanijeta je šteta stečajnim povjeriocima i dužnicima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com