KIJEV: Povećan broj ruskih noćnih napada dronovima - Volim Podgoricu

KIJEV: Povećan broj ruskih noćnih napada dronovima

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da ukrajinske snage “nastavljaju da drže položaje na lijevoj (istočnoj) obali rijeke Dnjepar” Ukrajina je objavila da je povećan broj ruskih noćnih napada dronovima, navodeći da je 38 dronova poslato na ukrajinsku teritoriju, najviše u posljednjih šest nedjelja.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile 29 od 38 dronova “Šahid” iranske proizvodnje, takođe zvani “kamikaze dronovi” zato što su napunjeni eksplozivom koji detonira kada stigne do cilja.

Energetsko postrojenje pogođeno je u regionu Odese na jugu zemlje gdje je požar brzo ugašen, navele su ukrajinske hitne službe.

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da ukrajinske snage “nastavljaju da drže položaje na lijevoj (istočnoj) obali rijeke Dnjepar”.

Od novembra prošle godine kada je Rusija povukla svoje trupe sa zapadne obale te rijeke u južnoj oblasti Herson, ukrajinske i ruske snage bore se s njene dvije obale.

Ukrajinske snage pokušale su u više navrata da pređu rijeku i da zauzmu stranu rijeke koja je pod ruskom kontrolom, a ukrajinski zvaničnici konačno su prošle nedjelje javili da je “uspio” jedan prodor.

– Naši branioci učvršćuju svoje položaje i pucaju na okupatore, naveo je Generalštab ukrajinske vojske u jutrošnjem brifingu o operacijama na istočnoj obali rijeke.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je oborilo jedan ukrajinski dron iznad pogranične oblasti Brijansk.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da očekuje da će Rusija pojačati napade na ukrajinski energetski sistem da bi spriječila snabdevanje strujom i grijanje u Ukrajini tokom zime. On je ocijenio da Rusija gomila rakete za te napade.

U ruskim napadima prošle zime milioni Ukrajinaca su bili bez struje u vrijeme kada je temperatura bila ispod nule.

Tokom 21 mjeseca rata i Kijev i Moskva u velikoj mjeri su koristili dronove za napade i za izviđanje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com