Knežević odbio da sazove sjednicu Odbora, jer premijer Krivokapić nije došao na kontrolno saslušanje

Milan Knežević, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu neće sazvati sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj bi se raspravljalo o kandidaturi Dejana Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i davanju mišljenja

On je o ovoj odluci obavijestio predsjednika Skupštine Aleksu Bečića.

Knežević je ovu odluku obrazložio “ignorantskim odnosom” premijera Zdravka Krivokapića prema kontrolnoj ulozi Odbora i Skupštine i njegovog neodazivanja na sjednicu odbora zakazanu za 2. jun na kojoj je bilo planirano i premijerovo kontrolno saslušanje.

Premijer Krivokapić predložio je ranije Dejana Vukšića za funkciju direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, a Bečić je za sjutra zakazao sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj bi to bila jedina tačka dnevnog reda. 

“Svaki pokušaj zamjena teza i politikantskog svakodnevnog kalkulisanja od strane pojedinih medija i elemenata izvršne vlasti ne zaslužuje bilo kakvo javno određivanje i komentar. Ipak zbog crnogorskih građana imam obavezu da obavijestim javnost da sam predsjednika Skupštine Aleksu Bečića obavijestio da neću sazvati sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj bi se raspravljalo o kandidaturi Dejana Vukšića za direktora ANB i davanju mišljenja. Razlog je sadržan u ignorantskom odnosu premijera Zdravka Krivokapića prema kontrolnoj ulozi Odbora i Skupštine i njegovog neodazivanja na sjednicu odbora zakazanu za 2. jun na kojoj je bilo planirano i premijerovo kontrolno saslušanje”, naveo je Knežević.

On je dodao da je njegova ustavna obaveza da spriječi svaki vid degradacije Parlamenta i odbora kojim predsjedava, i o tome je, kako kaže, obavijestio predsjednika Skupštine, koji je shodno Poslovniku i svojim nadležnostima zakazao sjednicu Odbora.

“Ponavljam još jednom, dok god premijer Krivokapić ne bude promijenio svoj odnos prema Odboru za bezbjednost na isti način ću tretirati svaki njegov predlog upućen odboru. Ako neko iz redova parlamentarne većine ili Vlade nije zadovoljan mojim radom u svakom trenutku može inicirati moju smjenu, ali ja neću ni za pedalj odstupiti od svojih Ustavom odredjenih nadležnosti u očuvanju uloge Skupštine. Da ne bi bilo kakve zabune, objavljujem javnosti dopis upućen predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću u kojem jasno iskazujem spremnost da učestvujem u poštovanju Ustava i zakona a ne njegovom gaženju. Bez obzira na uobičajene političke razlike sa predsjednikom Skupštine moram istaći da on i ja imamo korektnu i profesionalnu saradnju sa pozicije funkcije koje obnašamo u Skupštini”, poručio je Knežević.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button