KORONA UŠLA U ZAGREBAČKI ZOO VRT: Dva lava zaražena virusom

U ZOO vrtu u Zagrebu dva lava su zaražena koronavirusom, što je prva potvrda bolesti kod bilo koje životinje u zoološkom vrtu u Hrvatskoj od početka epidemije, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Virus je potvrđen u srijedu labaratorisjkim pretragama, u uzorcima izmeta i brisa nosa dva lava.

Uzorci su, kako se navodi, uzeti radi pojave kliničkih znakova bolesti i epidemiološke povezanosti sa osobom oboljelom od kovida-19.

U saopštenju se precizira da su pretrage obavljene u okviru Programa praćenja proširenosti infekcije virusom SARS-CoV-2 kod životinja i utvrđivanja uloge životinja u epidemiologiji kovid-19 na području Hrvatske koji sprovodi laboratorija Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Ministarstvo podsjeća da, prema tumačenjima Svjetske organizacije za zdravlje životinja, nema dokaza da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju koronavirusa na ljude, pa se rizik od širenja bolesti na ljude smatra vrlo niskim.

I pored toga se, među ostalim, preporučuje da osobe za koje postoji sumnja ili kod kojih je potvrdjeno da su oboljele od te bolesti, izbjegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima, kao i primjena dobre higijenske prakse i nošenje zaštitne maske za lice, navelo je hrvatsko ministarstvo.

(Beta)
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com