Kovid pandemija smanjila očekivano trajanje života najviše od Drugog svjetskog rata

Kovid pandemija smanjila je očekivano trajanje života 2020. godine najviše od Drugog svjetskog rata, a očekivani životni vijek američkih muškaraca pao je za više od dvije godine, pokazala je studija koju je u ponedjeljak objavio Univerzitet Oksford.

Očekivano trajanje života palo je za više od šest mjeseci u poređenju s 2019. godinom u 22 od 29 zemalja analiziranih u studiji koja je obuhvatila Evropu, Sjedinjene Države i Čile. Očekivano trajanje života smanjeno je u 27 od 29 zemalja.

Univerzitet je saopštio da bi većina smanjenja očekivanog životnog vijeka u različitim zemljama mogla da bude povezana sa zvaničnim smrtnim slučajevima od kovida-19. Dosad je zabilježeno gotovo pet miliona smrtnih slučajeva uzrokovanih novim koronavirusom, pokazuju Rojtersovi podaci.

“Činjenica da naši rezultati ističu tako veliki uticaj koji se može direktno pripisati kovidu-19 pokazuje koliko je to bio razarajući šok za mnoge zemlje”, rekla je dr. Ridi Kašjap, jedna od vodećih autora rada objavljenog u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju.

U većini zemalja došlo je do većeg pada očekivanog trajanja života kod muškaraca nego kod žena, s najvećim padom u američkih muškaraca čiji je očekivani životni vijek pao za 2,2 godine u odnosu na 2019. godinu.

Ukupno, muškarcima je “ošišano” više od godinu dana života u 15 zemalja, a ženama u 11 zemalja. Time je izbrisan napredak u smanjenju mortaliteta koji je ostvaren u prethodnih 5,6 godina.

U SAD-u porast smrtnosti uglavnom je bio među populacijom koja radi i mlađima od 60 godina, dok je u Evropi smrtnost među osobama starijim od 60 godina značajnije doprinijela povećanju mortaliteta.

Kašjap je apelovala da više zemalja, uključujući i one s niskim i srednjim dohotkom, podatke o smrtnosti učine dostupnim za dalja istraživanja.

“Hitno pozivamo na objavljivanje i dostupnost više razvrstanih podataka kako bismo bolje razumeli uticaje pandemije na globalnom nivou”, rekla j Kašjap.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com