LALOŠEVIĆ TVRDI: Glavni krivac za propuste tajni savjetnik Vesne Bratić koga je imenovala na moje mjesto

Gospodin Vasilije Lalošević reagovao je na današnji tekst Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta:

„Dobro znate da je Vaš rukovodni kadar u kontinuitetu upozoravan od strane Komisije za antidoping, kao nadležnog tijela, koje će posljedice nastupiti ukoliko se ne reaguje hitno sa izmjenom dva člana Zakona o sportu koji regulišu oblast antidopinga. I dobro znate da o tome postoje pisani tragovi, pitajte Vaše saradnike. Kako ništa tim povodom nijeste uradili, o propustima koje ste napravili i posljedicama koje mogu nastupiti upoznat je i premijer. I to nije prva obaveza izmjene ovog Zakona koju ste imali jer nijeste isti ni tehnički prilagodili novominstitucionalnom okviru zbog kojeg i Ministarstvo i Uprava već duže vremena imaju posljedica u postupanju koje vi prikazujete kao greške Uprave. Radi javnosti, ponoviću da se u slučaju antidopinga Crna Gora trenutno nalazi pred ozbiljnim sankcijama Svjetske antidoping agencije koje su našoj državi zvanično upućene 15.septembra 2021.godine. Kako se navodi u pismu Svjetske antidoping agencije, Crna Gora neće više moći da bude domaćin međunarodnih takmičenja niti će naši sportisti imati pravo da koriste zastavu naše države na međunarodnim takmičenjima van Crne Gore do usklađivanja našeg zakonodavstva sa novim Svjetskim antidoping kodeksom iz 2021.godine. Nažalost, to nijesu sve posljedice navedenog propusta koje je napravilo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta ali jesu najvažnije koje su pogodile svakog sportistu i ljubitelja sporta jer brukaju našu državu na svjetskoj sportskoj pozornici gdje smo do sada jedino bili poznati po vrhunskim sportskim rezultatima“, istakao je Lalošević.

Da napomenemo, zbog promjena koje je donio novi kodeks koji je stupio na snagu u januaru 2021.godine, potrebno je izmijeniti dva člana do tada usaglašenog Zakona o sportu iz 2018.godine koja se odnose na oblast antidopinga.

„Čitav proces odvijao se normalno dok novoimenovani vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović koji je bio u tom trenutku tajni konsultant ministarke Vesne Bratić za oblast sporta, zbog nedovoljnog poznavanja oblasti antidopinga kao i nevještog načina komunikacije, nije napravio problem pismom namjere koje je, u ime Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta upućeno Svjetskoj antidoping agenciji sa rokovima za uspostavljanje radne grupe za izmjenu Zakona o sportu do kraja avgusta koji nijesu ispoštovani (radna grupa je, u zakašnjeloj reakciji Ministarstva, formirana tek prije para dana o čemu postoje pisani tragovi a nakon saopštavanja posljedica od strane Svjetske antidoping agencije), imenovanja novih eksperata u Komisiji za antidoping do kraja avgusta što nije ispoštovano, kao i raznim drugim neutemeljenim podacima poput usvajanja izmjena Zakona o sportu u Skupštini u januaru a Skupština zasijeda redovno od oktobra do decembra, kao i postavljanja rokova (mart 2022.godine) za stupanje na snagu izmijenjenog teksta Zakona čime su prekršeni rokovi koje je za usaglašavanje dala Svjetska antidoping agencija što jasno vidimo jer su posljedice po našu državu već definisane. I upravo ste vi obmanuli javnost jer ste cijelo vrijeme upoznati sa problemom koji očigledno ne umijete da riješite a pokušali ste da predstavite da ste o istom saznali tek nakon nastupanja posljedica“, navodi dalje Lalošević.

„Zbog činjenice da ste dobili mogućnost žalbe prema Svjetskoj antidoping agenciji do 6.oktobra 2021.godine, u momentu kada ste već duboko u problemu zbog navedenih sankcija Svjetske antidoping agencije, dosjetili ste se da svu odgovornost neutemeljeno prebacite na Upravu za sport i mlade i mene lično, kažem neutemeljeno jer je po članu 9 Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nadležno da predlaže propise iz oblasti sporta. Nakon toga htjeli ste da do 6.oktobra, nakon sve bruke koju je Vašim propustima doživjela naša država, što će javnost i vidjeti, predložite izmjene Zakona o sportu i izađete kao spasioci sportske oblasti iz ove situacije. To je najprizemniji način koji se kosi sa svim
profesionalnim i moralnim načelima. Upravo sam sve ovo dužan da kažem zbog istine u ovom slučaju, koju najprije dugujem sportistima ali i ostaloj javnosti“,  zaključio je Lalošević

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com