LEKIĆ: Nije bilo zvanične ponude da budem premijer

“Drama da li će biti zamijenjen premijer samo postoji u Crnoj Gori. Nedavno je smijenjen premijer Izraela, prije nekoliko dana Švedske, i premijer Austrije, Kurc, takođe je u problemima, tako da su to stvari koji su dio političkog funkcionisanja”

Lider Demosa Miodrag Lekić vjeruje kako još postoji prostor da se duboka politička kriza u zemlji prevaziđe bez izbora, te da bi mogući model trebalo da bude poznat nakon sastanka parlamentarne većine u četvrtak.

Lekić je u intevjuu Televiziji Vijesti kazao da nema namjeru da sam pokreće pitanje povjerenja Vladi, te da će ona, ako se većina saglasi , nastaviti da funkcioniše.

Lekić tvrdi i da nije bilo formalnih predloga da zamijeni predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, o čemu se već neko vrijeme spekuliše.

Lekić i lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković uputili su inicijativu predsjednicima svih stranaka parlamentarne većine da se u četvrtak sastanu u Skupštini Crne Gore, kako bi se dogovorili o načinu izlaska iz političke krize.

“U četvrtak će biti taj sastanak koji nema sada neki pojedinačni plan, poseban, najmanje pakleni… Sastanak ima za cilj da dođe do nekih zaključaka koji su potrebni da bi se stvari mijenjale. Ja lično nijesam zadovoljan. Mislim da nije uspostavljen vrjednosno-funkcionalan sistem. Ne postoji jedna jaka inicijativa, reformska, svježih ideja, da smo često u defanzivi. Drama da li će biti zamijenjen premijer samo postoji u Crnoj Gori. Nedavno je smijenjen premijer Izraela, prije nekoliko dana Švedske, i premijer Austrije, Kurc, takođe je u problemima, tako da su to stvari koji su dio političkog funkcionisanja. Ja ništa sada ne bih spektakularno najavljivao, misim da su potrebne korjenite promjene, a sad ako su svi zadovoljni, ili većina, neka nastavi ova Vlada, ako se ide na neku rekonstrukciju – moguća rekonstrukcija, treća varijanta je da se promijeni cijela Vlada, i četvrta izbori”, istakao je Lekić.

A na pitanje da li bi određeni zahtjevi mogli u praksi dovesti do pada Vlade, jer premijer odbacuje mogućnost ostavke, a predsjednik države imenuje mandatara, Lekić odgovara:

“Mislim, zbog nedostatka demokratske prakse, ima lutanja u toj materiji, a ona je vrlo jasna. Prvo, čuejm, čitam da premijer kaže – ne da, ne bi da bude smijenjen, pa neko će se smijati… pa ne zavisi od premijera nego od parlamentarne većine, da li on ima povjerenje ili nema. Drugo, nema nikakve misterije oko uloge predsjednika države. On u varijanti da dođe do promjene Vlade, traži novu soluciju, i ukoliko postoji 41 poslanik i predloži mandatara, on je dužan, prekršio bi Ustav, bio bi zreo za hapšenje, ukoliko ne bi poštovao demokratske principe da ne da mandat većini koja se pojavi. Koja bi to vćina bila ja to ne znam, tako da su to vrlo jednosavne stvari”, rekao je Lekić.

A zašto Zdravko Krivokapić više nema njegovo povjerenje i šta smatra njegovim najvećim političkim grijehom tokom sedam mjeseci mandata ove Vlade, Lekić kaže:

“Nemam nikakav spisak grehova, već sam vam rekao, od tog kulturnog obrasca koji on demonstrira, pseudo-crkvenog i sa detaljima vrlo bizarnim, suprotnim od onoga što je bila ideja demokratije i modernosti, pa do konkretnih rezultata – najprije je to proklamovano kao vlada apostola, pa onda se saopštava uporno da je to najbolja Vlada, najbolji budžet u istoriji – bio bi dosta dug spisak određenih primjedbi s moje tačke gledišta, ali ukoliko većina vidi drugačije i da to ide dobro, nemam namjeru da individualno pokrećem inicijativu o padu Vlade.”

Lekić kaže da mu nije zvanično nuđena pozicija premijera.

“Niko meni nije zvanično ništa ponudio, neformalno se pominjalo. Kao što, vjerovatno, 41 poslanik učestvujući u društvenom, državnom životu potencijalno može da bude kandidati za mandatara, što ne znači da ne bi mogao i neko van te strukture… Što se tiče mene, ja dajem prednost 40-orici drugih”, rekao je on.

Lekić ističe i da su njegovi odnosi sa Demokratama odlični i da je to stranka ozbiljnih ljudi, vrlo vrijednih.

“Oni su već postigli značajan rezultat na političkoj sceni i mislim da će postizati još veći. Mi se nalazimo u recipročnom uvažavanju, ali to ne znači da bismo morali imati identične poglede, tako da ja tačno ne znam, čuću u četvrtak njihov stav, za moj stav nijesam išao na konsultacije, niti bi oni trebalo da mene konsultuju”, kazao je Lekić.

Vjeruje da postoji prostor da se duboka kriza prevaziđe.

“Ja ne vjerujem da je vlast suicidne vokacije i da će potrčati da ide odmah u tu soluciju. Mislim da prema građanima imamo obavezu da se vidi kako bolje nastaviti. Tako da je to uvijek moguća solucija, ali mislim da još uvijek postoji prostor da se duboka kriza institucionalna i kulturna prevaziđe”, kazao je Lekić.

(Vijesti)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com