MAĐARSKA ULOŽILA VETO: Orban blokirao 18,6 milijardi EU pomoći Ukrajini - Volim Podgoricu

MAĐARSKA ULOŽILA VETO: Orban blokirao 18,6 milijardi EU pomoći Ukrajini

U novembru je EU predložila da se osiromašenoj Ukrajini s više od 80 odsto njene nacije bez struje, među ostalim potrepštinama da hitna pomoć u iznosu od 18.6 milijardi dolara kritične humanitarne pomoći, uključujući podršku za energetiku i zdravstvene ustanove.

Ali, Mađarska je stavila veto i blokirala prenos kritičnog paketa pomoći.

Budimpešta je jedina članica organizacije od 27 zemalja koja je blokirala paket EU-a, s time da mađarski premijer Viktor Orban ima pravo veta jer budžetska pravila EU-a zahtjevaju jednoglasno odobrenje svih 27 zemalja članica.

Američki i evropski zvanilnici primjećuju “stalni obrazac” opstrukcije pomoći Ukrajini mađarskog premijera Viktora Orbana, a neki kažu da je istočnoevropska država čak u opasnosti od članstva u NATO-u.

Prošlog petka, Orban se pojavio na mađarskom državnom radiju i rekao da će njegova vlada nastaviti s vetom, budući da se približava rok za prenos u utorak, a ministri finansija Unije trebali bi se sastati u Briselu 6. decembra.

“Drugi plan nećemo prihvatiti, na njega nećemo pristati, bez nas se on neće ostvariti”, rekao je Orban, prenosi “News Max”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com