MAFIJAŠ DAO ŽIVOT DA BI PREKINUO KRVNU OSVETU: Ubica mu prije smrtonosnog hica u glavu rekao 3 riječi na srpskom jeziku

Albanski mafijaški bos Dilaver Bojku je ubijen 14. avgusta 2017. godine između oko 16 sati ispred njegovog restorana na plaži “Akva blu” u Strugi u Makedoniji, a sumnja se da ga je ubio plaćeni ubica iz Bazela u Švajcarskoj.

Dilaver Bojku, poznatiji kao “balkanski kralj prostitucije”, prema saznanjima “Nove Makedonije”, htio je svojom smrću da stavi tačku na dalje krvoproliće, a kao glava porodice, od svoje porodice i najbližih saradnika je zatražio obećanje da će on biti poslednja žrtva u njegovoj porodici, odnosno, da neće tražiti dalje krvnu osvetu. On je bio svjestan da će lanac osveta i novih žrtava biti nastavljen u nedogled, pa je jednostavo htio da sa svojom glavom, na to jednom zauvijek stavi tačku.

Iako je važio za “žestokog momka”, izvori ukazuju da se Bojku, prije svoje smrti, uplašio strahujući da je njegova porodica malobrojnija i da se upravo radi toga može desiti da ostane bez muških članova, ili kako ističu izvori – da mu se ne “satre sjeme”. Radi toga je on insistirao da se sa njegovom smrću prekine obračun suprotstavljenih tabora i okonča dalja spirala smrti.

Predao se smrti

Ko je i zašto ubio Bojkua i dalje je enigma, ali se ne isključuje da se radi o krvnoj osveti, možda i zbog smrt mladića Sitema Istrefija (23) koji je stradao u o obračunu dvije zaraćene porodice oko koncesija plaža na obali jezera u Strugi. Eskalacija sukoba između porodica Bojku i Istrefi dogodila se 13. decembra 2015. godine u naselju Ezerski lojza. Tada su “radile” automatske puške i pištolji. U tom sukobu je bio ubijen Sitem Istrefi, a njegov brat Prentim Istrefi teško ranjen.

Brat Dilavera Bojkua, Baškim Bojku (45) je bio teže ranjen, i on se nalazi u pritvoru, dok je sin Dilavera Bojkua, Ermin uspio da pobjegne. Strahujući od krvne osvete, Dilaver Bojku je pobjegao iz Makedonije.

Izvori iz njegovog okruženja tvrde da se on 18 mjeseci krio na različitim lokacijama u Albaniji, Crnoj Gori i Kosovu. Početkom ljeta 2017. godine godine, sa potpuno promijenjenim izgledom, Bojku se vratio u Strugu. Upućeni ističu da iz kuće nije izlazio bez pancir-prsluka, a oko sebe je uvijek imao jako obezbjeđenje. Čuvali su ga poznati likovi iz kriminalnog podzemlja susjednih država.

Uprkos armiji “gorila”, Bojku je bio svjestan da će kad-tad platiti glavom. Zato je, kako smatraju izvori skopskog dnevnika, odlučio da se samožrtvuje, vjerujući da će tako, nakon njegove smrti i amaneta da se prestane sa krvom osvetom, spasiti svoju porodicu i najbliže. Radi toga je, neposredno prije njegovog ubistva, prestao da se krije. U javnosti se više nije pojavljivao sa izmijenjenim likom, niti je želio da ga i dalje čuvaju “profesionalni” tjelohranitelji. Plaćenom ubici je sve to, izgleda bilo dobro poznato, pa je sa lakoćom obavio posao.

Metak u glavu i 3 rječi

Bojku je bio ubijen 14. avgusta 2017. između 16 i 17 časova u njegovoj kafani na plaži “Akva blu” u Strugi, a njegova egzekucija je bila dugo i precizno planirana. Postoje indicije da su najmanje pet osoba bili neposredni organizatori ubistva, a jedan od njih je bio direktni izvršilac. Likvidacija Bojkua je bila planirana da se izvrši na dan kada je sa ohridskog aerodroma trebao da poleti avion za jednu stranu zemlju, a čas egzekucije bude neposredno prije polijetanja aviona.

Strogo se vodilo računa i o identitetu izvršioca i njegovim “originalnim” putnim ispravama, a avionska karta nije kupljena na dan zločina, već mnogo ranije.

Postoje saznanja da je ubica Bojkua nekoliko dana prije zločina dolazio u kafanu na plaži “Akva blu” i spokojno naručivao piće, a kada bi ga popio, tiho bi napustio lokal. Ubica je u “Akva blu” došao i kritičnog ponedjeljka, sjeo za sto, a kada je popio piće uredno je platio i ušao u toalet. Nakon izlaska iz WC, oko 16.15 časova, mirno je prišao stolu gdje je sjedio Dilaver Bojku, izvukao pištolj i ispalio mu jedan metak direktno u slijepoočnicu. Hitac je bio smrtonosan.

Izvor za makedonske medije koji je bio prisutan na mjestu zločina, prenio je da je ubica nakon zločina, na srpskom jeziku glasno izgovorio: “Sada si beskoristan”.

Nakon zločina, ubica je počeo da bježi u pravcu stadiona Karaorman, a kada je primijetio da ga jure dvojica gostiju, okrenuo se i prema njima ispalio dva metka, nakon čega su se gonioci povukli. Ubica je zatim sjeo na motor, na glavu stavio tamnu zaštitnu kacigu, i kada se uvjerio da ga niko ne goni, sa motorom se vratio nazad prema kafani “Akva blu”.

Tamo nije stao, već je nastavio da vozi dalje ka hotelu Miraž, u pravcu Ohrida. Tamo ga je čekao kamionet “mercedes”, u čiju se prikolicu, kao u krimi-filmovima, popeo ne silazeći sa motora. Odande je prebačen do ohridskog aerodroma “Sv. Apostol Pavle”, gdje je u 16.35 prišao šalteru da čekira avionsku kartu za let u Bazel. U čekaonicu za polijetanje je ušao još u 17.15 časova, iako je avion trebao da poleti tek u 18.30 časova.

Pretpostavlja se da su mu ljudi, koji su mu i organizovali dolazak u Strugu, nakon zločina našli sigurno sklonište u Švajcarskoj, gdje mu se tada gubi trag.

U organizaciji, planiranju i realizaciji ubistva Bojkua učestvovalo je najmanje petoro ljudi, a oni su imali svoju logističku mrežu, ljude iz struškog sela Livada. Ovo govori da je akcija likvidacije Bojkua bila dugo i precizno planirana. Kada su bili utvrđeni svi detalji, bio je doveden egzekutor, koji je uspješno završio posao.

Brutalan makro napravio imperiju bijelog roblja

Podsjetimo, Dilaver Bojku se nije bavio samo “uvozom i izvozom” bijelog ženskog roblja, već je na najbrutalniji način prisiljavao djevojke na prostituciju. Makedonska policija je svojevremeno procijenila da je Bojku posredovao u prodaji oko 3.000 žena.

On je nekada kontrolisao dva glavna ilegalna pravca za transport djevojaka i žena. Jedan koji je išao iz Bugarske, a drugi iz Albanije. Oba kanala su završavala u njegovom rodnom selu Velešta kod Struge, koje je važilo za mjesto sa najvećim brojem prostitutki u Makedoniji. Tamo je tada u svakom trenutku bilo od 200 do 250 žena spremnih za prodaju. Leka je za sebe zadržavao dvadesetak najljepših, koje je nudio klijentima u svom baru “Ekspreso”, a nakon par mjeseci rada kod njega, on ih je prodavao na Kosovo, gdje je ovaj biznis bio još profitabilniji.

Dilaver Bojku, koji je bio “mozak” ove vrste organizovanog kriminala na Balkanu i u Evropi, dugo je za policiju bio neuhvatljiv, jer se uoči svake racije blagovremeno sklanjao i krio zahvaljujući informacijama koje su do njega curile iz MUP.

U februaru 2003. godine je bio uhapšen i osuđen na 6 mjeseci zatvora, ali je već u junu uspio da pobjegne. Samo dvije nedjelje kasnije bio je uhapšen u Ulcinju i vraćen u Makedoniju, gdje je potom osuđen na 3,8 godina zatvora zbog posredovanja u vršenju prostitucije. Nakon odležane kazne, 2007. godine je pušten na slobodu, a dvije godine kasnije ponovo je bio uhapšen zbog narušavanja javnog reda i mira. Nedugo potom, zajedno sa sinom Erminom, bio je uhapšen zbog napada na policajca sa nožem.

(Mondo)
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com