MANS: Zbog hakerskog napada nema podataka o potrošnji budžeta, ASK da objavi sve informacije - Volim Podgoricu

MANS: Zbog hakerskog napada nema podataka o potrošnji budžeta, ASK da objavi sve informacije

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je danas od Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) zatražio da u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja,na svom sajtu objavi podatke o potrošnji državnog budžeta, koje državne institucije dostavljaju ASK-u u propisanim rokovima, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

“Imajući u vidu da sajt Vlade Crne Gore ne funkcioniše već neko vrijeme, a da su na sajtu ASK-a navedeni samo linkovi ka sajtovima institucija, ali ne i konkretna dokumenta, MANS je od ASK-a zatražio da podatke koje dobija od institucija objavi na svom sajtu u skladu sa Zakonom”, naveli su iz MANS-a.

Prema njihovim riječima, članom 38 stav 5 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja je propisano da sve budžetske potrošačke jedinice dostavljaju ASK-u analitičke kartice sa svih računa koje imaju u svom posjedu.

Član 38 stav 5:

Sve budžetske potrošačke jedinice, na državnom i lokalnom nivou, su dužne da, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i mjesec dana nakon održavanja izbora, sedmodnevno na svojoj internet stranici objavljuju analitičke kartice sa svih računa koje imaju u svom posjedu i dostavljaju ih radnom tijelu Skupštine nadležnom za poslove antikorupcije (u daljem tekstu: Odbor) i Agenciji.

Istim Zakonom, u članu 46 stav 5, obavezana je Agencija da objavljuje analitičke kartice koje joj institucije dostavljaju.

Član 46 stav 5:

Svi akti, podaci i dokumenti iz čl. 38, 39, 40, 41, 43 i 44 ovog zakona koje organi i pravna lica dostavljaju Agenciji, Agencija objavljuje na svojoj internet stranici u roku od tri dana od dana dostavljanja.

Imajući u vidu obim dostavljene dokumentacije, iz MANS-a predlažu da Agencija prioritetno objavi izvode iz državnog trezora koje je dužno da joj dostavi i objavi Ministarstvo finansija,a čiji sajt nije u funkciji.

Naime, član 41 stav 1 Zakona obavezuje Ministarstvo finansija da objavljuje konkretne podatke o državnoj potrosnji, a posebno budžetskoj rezervi, koja je ranije bila predmet brojnih sumnji u izborne zloupotrebe.

Član 41 stav 1:

Ministarstvo na sedmodnevnom nivou na svojoj internet stranici objavljuje izvode iz državnog trezora, kao i analitičku karticu o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

“Podvlačimo da u ovom trenutku javnost nema podatke o državnoj potrošnji u toku izborne kampanje i neophodno je hitno postupanje ASKa, u skladu sa obavezama te institucije propisanih članom 46 stav 5 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, zaključili su iz MANS-a.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com