MEDICINSKA REVOLUCIJA: Čovjek (57) dobio srce od genetski modifikovane svinje

Čovjek star 57 godina sa srčanim oboljenjem opasnim po život dobio je srce od genetski modifikovane svinje, što je revolucionarna procedura koja nudi nadu stotinama hiljada pacijenata kojima je potrebna transplantacija organa, piše Njujork tajms.

To je prva uspješna transplantacija svinjskog srca u ljudsko biće. Osmočasovna operacija obavljena je u Baltimoru u petak, a pacijent Dejvid Benet stariji iz Merilenda se već u ponedjeljak se osjećao dobro, kažu hirurzi Medicinskog centra Univerziteta Merilend.

„Stvara puls, stvara pritisak, to je njegovo srce“, rekao je dr Bartli Grifit, direktor programa za transplantaciju srca u medicinskom centru, koji je i izveo operaciju.

Prošle godine je oko 41.354 Amerikanaca dobilo transplantirani organ, od kojih je više od polovine dobilo bubrege, prema Ujedinjenoj mreži za dijeljenje organa, neprofitnoj organizaciji koja koordinira nabavku organa. Ali postoji akutna nestašica organa i svaki dan umire desetak ljudi sa spiskova.

Oko 3.817 Amerikanaca je prošle godine primilo ljudska srca davalaca kao zamjenu, više nego ikada ranije, ali je potencijalna potražnja i dalje veća.

Srce koje je presađeno gospodinu Benetu potiče od genetski izmijienjene svinje koju je obezbijedio Revivicor, kompanija za regenerativnu medicinu sa sjedištem u Bleksburgu, u Virdžiniji.

Svinja je imala 10 genetskih modifikacija. Četiri gena su izbačena, odnosno deaktivirana, uključujući i onaj koji kodira molekul koji izaziva agresivan odgovor na odbacivanje kod ljudi. Gen za rast je takođe deaktiviran kako bi se spriječilo da srce svinje nastavi da raste nakon što je usađeno, rekao je dr Mohiudin, koji je sa dr Grifitom uradio veliki dio istraživanja koja su dovela do transplantacije.

Pored toga, šest ljudskih gena je ubačeno u genom svinje donora — modifikacije dizajnirane da svinjski organi budu podnošljiviji za ljudski imunološki sistem. Tim je koristio novi eksperimentalni lijek koji je djelimično razvio dr. Mohiudin i proizvodi Kiniksa Pharmaceuticals za suzbijanje imunološkog sistema i sprečavanje odbacivanja. Takođe je koristio novi uređaj za mašinsku perfuziju kako bi srce svinje sačuvalo do operacije.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com