Medicinski tim Vojske Crne Gore na vježbi Sjeverna Makedonija 2021

Medicinski tim Vojske Crne Gore učestvovao je na međunarodnoj vježbi “Sjeverna Makedonija 2021” (North Macedonia 2021), realizovanoj u periodu od 20. septembra do danas, u Ohridu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

“Pripadnici VCG bili su dio tima međunarodne medicinske jedinice BMTF (Balkan Medical Task Force), zajedno sa kolegama iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije. Pored BMTF, učestvovali su i predstavnici Centra izvrsnosti za upravljanje krizama i reagovanje na katastrofe (CMDR CoE), Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Multinacionalne brigade Mirovnih snaga Jugoistočne Evrope (SEEBRIG), te Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa za jugoistočnu Evropu (DPPI SEE)”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Scenario vježbe u Ohridu, koja je okupila predstavnike 27 savezničkih i partnerskih zemalja, bio je, kako su naveli, baziran na elementima potencijalne katastrofe izazvane zemljotresom.

“Vježba je bila izuzetna prilika za dodatnu obuku medicinskog kadra, uvježbavanje propisanih procedura i postupaka u okolnostima elementarnih nepogoda, standardizaciju postupaka rada, što je bitan elemenat i za eventualno angažovanje u mirovnim i drugim misijama humanitarnog karaktera”, naveli su iz Ministarstva.

Za BMTF, kao regionalni medicinski tim, bila je to i prilika za provjeru spremnosti i sposobnosti da djeluje u slučaju nastanka prirodne katastrofe, u skladu sa svojom definisanom misijom i zadacima.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com