MEDOJEVIĆ: Abazović treba da hapsi švercere cigareta, oni su problem a ne cigarete

Predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je da premijer Crne Gore Dritan Abazović treba da hapsi švercere cigareta a ne cigarete, jer su oni ti koji predstavljaju problem.

„Abazović nastavlja svoju politiku sprdanja sa državom i jeftinom političkom demagogijom. Problem Crne Gore je duvanska mafija koja uz pomoć državnih organa već 30 godina švercuje cigarete. Abazović je danas “uhapsio” cigarete koje su legalno uvezene u Crnu Goru i legalno skladištene u slobodnoj zoni u Luci Bar. Ove “uhapšene” cigarete nijesu švercovane.  Šverc nastaje kada duvanska mafija napravi falš dokumentaciju i kada “odabrani” carinici tu falš dokumentaciju prihvataju i bez pregleda kamiona puštaju ove cigarete da izađe iz slobodne carinske zone.“, kazao je Medojević.

Medojević smatra da crnogorska policija i ANB odavno znaju ko priprema falš dokumentaciju po kojoj kamioni sa cigaretama,  na koje nije plaćena carina, izlaze iz Luke kao da prevoze “plastiku” ili neki drugi lažno deklarisani proizvod.

„Šverc se desio u maju 2021 godine kada je iz Luke Bar izašlo 94 šlepera cigareta sa lažnom dokumentacijom i koja je pod posebnom pratnjom izašla iz Crne Gore. Dritan je tada bio Zamjenik Premijera i Koordinator svih službi bezbjednosti. Direktor policije je bio kadar Vijesti i URE Brđanin. Šef ANB je bio Vukšić. Premijer je bio Krivokapić. Normalni redosled poteza je da policija otkrije ko su šefovi duvanske mafije (a to je sve poznato policiji i ANB), da tužilac pokrene istragu i da nalog za lišavanje slobode Đukanovića i šefova klana iz Granda i Mojkovačkog klana, i da otvori proširenu finansijsku istragu i traži privremeno zamrzavanje imovine osumnjičenih i predmeta vršenja krivicnog djela, do pravosnažne presude.“, kazao je on.

Medojević naglašava da cigarete nijesu nelegalna roba kao narkotici a da bi se one pravno korektno zaplijenije, mora postojati neki krivično pravni ili građansko pravni postupak.

„Ovako je Abazović ponovo uhapsio cigarete, ali ne i švercere cigareta. Isto kao što je zaplijenjeno 1,5 tona kokaina, a nijesu uhapšeni vlasnici kokaina, već samo uvoznici. U slučaju zaplijene 500 kg kokaina u bananam VOLIJA, uhapšene su samo banane i kokain, a niko od švercera kokaina. Očigledno je da Abazović ima dil sa Đukanovićem i da selektivno sprovodi akcije kojima će zadovoljiti interese SAD i Velike Britanije, a neće hapsiti Đukanovića i njegove najbliže saradnike u švercu kokaina i cigareta. Zaplijena i konfiskovanje legalnih cigareta bez ikakvog postupka, tužilačkih i sudskih presuda i rešenja i hapšenja glavnih švercera, predstavlja ozbiljnu improvizaciju i može koštati državu velikih obeštećenja i međunarodnih sporova.“, saopštio je Medojević.

Naglašava i da su cigarete predmet krivičnog djela tek kad se krivično procesuiraju šverceri i da se tek onda stiče pravni osnov za pokreta postupka za zapljenu.

„Ne bi bilo prvi put da se u cilju sticanja jeftinih političkih poena ili zadovoljenja interesa stranaca, pokreću neke pravno invalidne akcije koje rezulturaju oslobađajućim presudama i plaćanjem enromnih odšteta iz budžeta.“, zaključio je Medojević prisjećajući se optužnica i privremenog zamrzavanja imovine Šarića i Kalića.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com