MEDOJEVIĆ: Evropa sad kriva za porast cijena - Volim Podgoricu

MEDOJEVIĆ: Evropa sad kriva za porast cijena

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević je podsjetio građane da je eksplozija cijena osnovnih životnih namirnica je direktna posledica programa Evropa sad i vještačkog uvećanja tražnje, bez povećanja produktivnosti i novostvorene vrijednosti.

„Povećanje tražnje bez povećanja ponude direktno vodi ka povećanju cijena i inflacije. Ovo posebno važi za zemlje koje nemaju svoje valute i sopstvenu monetarnu politiku i politiku kursa kojim se može reagovati na cijene i inflaciju.” – kaže Medojević.

Dodaje da su cijene hrane i osnovnih životnih namirnica u regionu i na globalnom nivou u julu 2023. pale za 11.8%, a u Crnoj Gori su porasle za 10%, „koliko su uvećane trgovačke marže zloupotrebom kartelskog položaja par trgovačkih lanaca u Crnoj Gori.“

Medojević smatra da je povećanje minimalne zarade trebalo uvoditi postepeno i u skladu sa povećanjem produktivnosti ekonomije i fiskalnom i budžetskom stabilnošću.

„Sad svi građani (i nezaposleni, studenti, penzioneri, učenici…) kroz potrošnju i uvećanje cijene, PDV i akcize, finansiraju povećane zarade koje prima samo 150.000 graðana (od toga 62.000 zaposlenih u javnom sektoru)“ – naglašava on.

Medojević podsjeća da je i Grčka imala rekordne stope rasta u periodu od 2000. do 2008. godine, kada se intezivno i nekontrolisano zaduživala, te nekontrolisano povećavala plate i penzije.

„I šta se desilo? Bankrot.“

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com