Memorijalni centar pozvao članove Vlade Crne Gore da dođu u Srebrenicu - Volim Podgoricu

Memorijalni centar pozvao članove Vlade Crne Gore da dođu u Srebrenicu

Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari-Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine pozvao je premijera Vlade Republike Crne Gore Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića da dođu u Srebrenicu i upoznaju se sa činjenicama o genocidu.

„Crna Gora je u posljednjih 25 godina učinila izuzetan napredak na putu suočavanja sa prošlošću, tranzicijske pravde te borbe protiv negiranja utvrđenih zločina genocida i zločina protiv čovječnosti. Posljednje izjave premijera Krivokapića, potpredsjednika vlade Abazovića i ministra Leposavića, kojima se genocid negira, relativizira ili se relativiziraju druge izjave o dovođenju u pitanje sudskih utvrđenih činjenica, predstavljaju udar na vladavinu prava i proces pomirenja u regiji“, navodi se u saopštenju.

Iz Memorijalnog centra pozivaju članove Vlade Crne Gore da prije svega odaju počast ukopanim žrtvama u kompleksu Memorijalnog centra, gdje imaju direktni uvid u lične predmete i lične priče preživjelih svjedoka genocida.

„Neka onda posjete identifikacijski centar Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), te se suoče sa kostima onih koji su pronađeni u primarnim, sekundarnim i tercijarnim masovnim grobnicama“, navodi se u saopštenju.

Iz Memorijalnog centra podsjećaju da su presude sudova posljednja tačka do koje pojedinac treba posegnuti da bi shvatio da je u Srebrenici počinjen genocid.

Memorijalni centar Srebrenica, navodi se, izražava spremnost da članovima Vlade Crne Gore stavi na uvid nedavno objavljene stenograme Narodne skupštine Republike Srpske (RS) koji su predstavljeni kroz projekat “Transkripti genocida” kako bi se spoznale razmjere dehumanizacije i planiranja genocida nad Bošnjacima od strane vojnog i političkog režima samoproglašene Republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

“Ukoliko nećete vjerovati presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, kome ćete vjerovati? Ko je taj autoritet čiju biste riječ i odluku prihvatili? Sa takvim stavom nećete moći ući u Evropsku uniju, sa takvim stavom ćete izgubiti sve ono vrijedno što ste godinama gradili kao zemlja koja se sa zločinima, genocidom i devedestim suočili.

Gospodina Abazovića napominjemo da poslije potvrde da je u Srebrenici počinjen genocid nije pristojno reći ‘okrenimo se budućnosti, idemo dalje’, kao da žrtve genocida žele o tome diskutovati u javnosti i kao da svaki put pokretač vijesti o genocidu nisu upravo negatori genocida. Baš suprotno, ne mora se povesti niti jedna više diskusija političara o genocidu u Srebrenici, jer pregovora i razgovora o činjenicama nema. Na jednoj strani je civilizacija, na drugoj politike zla”, zaključuju iz Memorijalnog centra.

Podsjećamo, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić je 26. marta u crnogorskoj Skupštini izjavio da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid kad se to i nedvosmisleno utvrdi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com