MESIĆ: Ako Dodik krene u secesiju, angažovao bih vojsku i presjekao koridor u Posavini

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da bi on angažovao vojsku i presjekao koridor u Posavini ako bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik raspisao referendum o otcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

Mesić je to rekao ;za regionalnu N1 televiziju, odgovarajući na pitanje da li bi to savjetovao i sadašnjem predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, ako bi došlo do takvog scenarija.

„Ako želimo cjelovitu BiH i ako neko želi razbiti BiH, mi bismo sa UN, EU i NATO paktom morali odgovoriti da presiječemo koridor i da se ambicije jednom zauvijek završe“, rekao je on.

On smatra da su na sceni i dalje oni koji „podržavaju dogovor Franja Tuđmana i Slobodana Miloševića o podjeli Bosne i Hercegovine“.

Upitan da li je među njiima i hrvatski premijer Andrej Plenković, Mesić je odgovorio: „Oni se kunu u Tuđmanovu politiku“.

Na pitanje da li je i Zoran Milanović „Tuđmanovac“, on je kazao da mu se „čini da je dosta toga uradio što navodi da mijenja svoj politički prava“.

Govoreći o tome da li hrvatski vojnici treba da budu u sastavu EUFOR-a u BIH, Mesić je rekao da „ne zna šta bi Hrvatska time dobila“, a „Evropa ima dovoljno snage da to obavi bez Hrvatske“.

„Moramo poći od toga da je bilo miješanja Hrvatske u poslove BiH“, rekao je on.

Mesić je potvrdio da je Hrvatska učestvovala u ratu u BiH i da o tome postoje presude suda u Hagu.

(Beta)

loading...
loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com