MILANOVIĆ: Nije Ukrajina jedina kriza koja zaslužuje pažnju

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je danas na otvaranju skupštine Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da s “ogromnom tugom i nevjericom” posmatra napade na bolnice i zdravstvene ustanove u Ukrajini, ali da to nije jedina kriza koja zaslužuje svjetsku pažnju.

Rat u Ukrajini i s njim povezane globalne prijetnje te beskrajna pandemija covida-19 teme su sastanka 194 država članica SZO-a u Ženevi u pokušaju da izgrade učinkovitiji i pravedniji zdravstveni sistem.

“Zdravlje za mir, mir za zdravlje” moto je 75. zasjedanja Svjetske zdravstvene skupštine koje se odvija u jeku rata u Ukrajini i prvi put uživo od početka pandemije covida-19.

Milanović je rekao da taj moto vraća živa sjećanja na granatiranje bolnica, zdravstvenih ustanova i vozila hitne pomoći koja su prevozila žrtve tokom rata u Hrvatskoj 90-ih godina, kao i na izvanredno zdravstveno stanje uzrokovano velikim brojem civilnih žrtava.

“Čak ni dječje bolnice nisu bile sigurna utočišta u to vrijeme”, izjavio je on.

“I drugi sukobi zaslužuju našu pažnju”

Dodao je da Hrvatska “s ogromnom tugom i nevjericom posmatra napade na bolnice i zdravstvene ustanove” u Ukrajini, ali da to nije jedina kriza s kojom se svijet suočava.

“Možda je u najvećem fokusu, ali ima puno sukoba koji se pojavljuju na globalnom nivou i koji zaslužuju našu jednaku podršku i pažnju”, istakao je Milanović.

Pozvao je na veću pripravnost u budućim krizama.

“Treba nam snažnija i uključenija zdravstvena arhitektura i moramo se pripremiti za buduću prijetnju zdravlju”, rekao je Milanović i dodao da je pandemija covida-19 istakla “veliku slabost u globalnom upravljanju zdravljem”.

(Hina)

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com