MILATOVIĆ PUTUJE U BRISEL: Učasvovaće na sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog Parlamenta - Volim Podgoricu

MILATOVIĆ PUTUJE U BRISEL: Učasvovaće na sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog Parlamenta

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće sjutra na sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog Parlamenta, gdje će kroz izlaganje pred evropskim poslanicima biti u prilici da još jednom istakne značaj aktuelnog političkog momenta za ubrzanje evropskog puta Crne Gore i ispunjavanje prioritetnih reformskih zadataka.

“Predsjednik Milatović će ovu priliku iskoristiti da apostrofira da su političke promjene u Crnoj Gori realna prilika za posvećen rad na EU agendi i jačanje demokratskih institucija”, saopšteno je iz Kabineta Predsjednika.

Uvjerenje da Predsjednik Milatović, kroz neposrednu saradnju sa budućim Parlamentom i Vladom može doprinijeti izgradnji političkog konsenzusa u oblasti vladavine prava, čime bi se ostvario značajan napredak ka članstvu u EU, iskazao je u pozivnom pismu za izlaganje u Evropskom Parlamentu i predsjedavajući Spoljnopolitičkog odbora Dejvid Mekalister.

“Predsjednik Milatović će sa poslanicima razgovarati o nacrtu Rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori za 2022. u kome se tretiraju pitanja posvećenosti pristupanju EU, demokratije i vladavine prava, temeljnih sloboda i ljudskih prava, dobrosusjedskih odnosa, socio- ekonomskih reformi, te energije, životne sredine i održivog razvoja”, navodi se u saopštenju.

Odbor za vanjske poslove u Evropskom parlamentu igra važnu ulogu u oblikovanju spoljne politike EU i bavi se, između ostalog, odnosima EU sa trećim zemljama, što uključuje i pitanja pridruživanja novih članica i politički dijalog sa partnerima.

“Njegove preporuke oblikuju stavove i politiku EU prema trećim zemljama. Razmjena mišljenja najviših zvaničnika sa članovima Odbora, evropskim poslanicima, važna je upravo zbog bližeg nijansiranja vanjskopolitičkih prioriteta Evropske Unije”, zaključuje se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com