MILJANIĆ: Preporučili smo novo vještačenje DNK u slučaju ubistva Jovanovića - Volim Podgoricu

MILJANIĆ: Preporučili smo novo vještačenje DNK u slučaju ubistva Jovanovića

Ministar bez porfelja zadužen za pitanja bezbjednosti Zoran Miljanić ističe da je Komisija za praćenje istraga napada na novinare, dala preporuke da se u slučaju ubistva Duška Jovanovića, ponovi vještačenje DNK u Visbadenu, kao i da se saslušaju neka lica koja ranije nijesu bila saslušavana.

Miljanić je gostujući u emisiji “Link” Radija CG kazao da kada se ovaj slučaj riješi imaćemo odgovore na mnoga nepočinstva u posljednjih 20-ak godina.

“Slučaj je ponovo aktiviran, nova je tužiteljka i očekujem rezultate. Nadam se da ćemo doći do nalogodavaca, a ne samo pukih izvršilaca. Komisija je dala preporuke da se saslušaju neka lica koja nijesu ranije i daćemo preporuke za vještačenje DNK prema Visbadenu. Biće interesantno kada stignu rezultati, jer poslije 20 godina tehnika vještačenja DNK je napredovala, uz pretpostavku da nije bilo zloupotreba, a moguće da jeste. Ipak, očekujemo pomak”, kazao je Miljanić.

Taj predmet je, dodaje, školski primjer opstrukcije institucija, prije svih postupajućeg tužioca, kao i dijela policije, koji su doprinijeli da se slučaj ne rasvijetli.

“Najvažnije je da slučaj nije arhiviran i bavićemo se njime sve do privođenja pravdi i izvršilaca i nalogodavaca”, kazao je Miljanić.

Crveni alarm za državu, ovakve tunele kopali do sada samo u Meksiku i Peruu

Ističe da je kopanje tunela do zgrade Višeg suda, u zoni gdje je nekoliko važnih državnih institucija, crveni alarm za državu da počne da mijenja mnoge stvari u bezbjednosnom sistemu. Nepojmljivo je, kako je kazao, da danas u 21. vijeku, depo Višeg suda nema video nadzor, a da se vrata zatvaraju katancem.

Miljanić je kazao da slučaj pokazuje da se radi o nizu propusta bezbjednosnih institucija i njihovih čelnika.

“Ne mogu iznositi informacije, jer je predmet u toku i policija se uhvatila u koštac sa ozbiljnom kriminalnom organizacijom, a činjenica je da mafija u Crnoj Gori nije pobijeđena. Kraci hobotnice su otkinuti, ali glava postoji i dalje”, kazao je Miljanić.

Smatra da je odgovornost na prvom mjestu na Sudu, jer je još od 2015. morao da ima svoju stražu ili da angažuje agenciju koja bi se bavila bezbjednosnim pitanjima.

“Imali smo jednu opomenu kada je prije šest mjeseci bačena bomba u Osnovnom sudu, a ja sam i tada postavio pitanje zašto se to nije ranije uradilo. Odgovornost je jasna, u prvom redu na Sudu, a u drugom redu na službama bezbjednosti, pogotovo ANB-a”, kazao je Miljanić.

On poručuje da ako ovo nije najveći crveni alarm za državu, onda ne zna šta je, jer ovakvi tuneli su kopani u Meksiku i Peruu, a evo Crna Gora je treća zamlja u svijetu u kojoj se to dešava.

Napominje i da je koordinacija među službama i institucijama loša i nepostojanje PR koji bi znao kako da se nosi sa ovakvim krizama je takođe problem.

“Ne mogu čelnici institucija da budu osobe za odnose sa javnošću, jer onda imate papazjaniju, da u tri dana imamo za javnost iz različitih institucija pet različitih informacija, koje samo pomažu počiniocima”, naglašava Miljanić.

Jedina svijetla tačka, prema njegovom, ali, kako kaže, mnogo važnije prema izvještaju EK, je Specijali tužilac i Specijalno policijsko odjeljenje.

“Ali i njima se moraju obezbijediti uslovi za rad, jer rade u sličnim uslovima kao što je ovaj depo. Zatrpani predmetima, nemaju prostora i to je naredni korak koji bi morao da se riješi. Nije dovoljno samo ih fizički premjestiti, već obezbijediti i bezbjednosne ulove i standarde. Ako to primijenimo, kao što se radi u svijetu, nećemo imati ovih problema. Da se to radilo u Višem sudu ovo bi bilo nemoguće”, poručuje Miljanić.

Dodaje da profesionalizacija i depolitizacija policije mora biti u fokusu nove vlade.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com