MINEAPOLIS GORI, BIJES SE ŠIRI AMERIKOM: Demonstranti pale i razbijaju sve što im padne pod ruku (VIDEO)

U Mineapolisu već treći dan zaredom održali su se protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji su prerasli u nemire praćene nasiljem, podmetanjem požara i krađama.

U međuvremenu je predsjednik Donald Tramp objavio na Tviteru da je Nacionalna garda stigla u Mineapolis.

Flojd je preminuo nakon policijske intervencije, tokom koje mu je jedan od policajaca držao koljeno na vratu, zbog čega se žalio da ne može da diše. Snimak nemilog događaja je isplivao u javnost, a četvorica policajaca koja su učestvovala u incidentu su otpuštena s posla i protiv njih nije pokrenut krivični postupak.

U Mineapolisu je u međuvremenu proglašeno vanredno stanje, a protesti su se proširili na Čikago, Los Anđeles i Memfis i još dva američka grada.

Epicentar novih protesta bila je oblast u blizini Treće policijske stanice.

Sa zgrade policijske zgrade ispaljeni su suzavac i gumeni meci, ali su se demonstranti kasnije ponovo okupili i direktno napali objekat. Demonstranti su se kasnije popeli na krov. Kako piše CNN, potom su zapalili zgradu policije.

Zapaljeni su i jedan automobil i najmanje dvije druge zgrade u blizini, a drugu noć zaredom opljačkana je obližnja radnja “Target”.

Vatrogasna brigada objavila je da je prethodne noći zapaljeno 16 objekata.

Nekoliko ulica u naselju Longfelou u Mineapolisu je ozbiljno oštećeno, a neredi su izbili i u drugim djelovima grada.

Neke prodavnice u gradu i njegovim predgrađima su se rano zatvorile, u strahu od novih nereda.

Na hiljade ljudi na ulicama uzivikivalo je parole “Ne mogu da dišem”, jedne od poslednjih riječi koje je izgovorio Flojd prije smrti. Takođe, mogli su da se čuju pogrdne riječi upućene američkom predsjedniku.

Iako su policijske snage bile udaljene dva bloka, nisu bile aktivne kao prve dvije noći tokom protesta i samo su posmatrali kako su demonstranti zapalili Treću policijsku stanicu.

FOTO: PROFIMEDIA

Nakon što su zapalili policijsku stanicu, demonstranti su protestovali ispred zapaljenog objekta.

Flojd je umro u ponedjeljak – tokom policijskog privođenja. Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije, koji prikazuje policajca – bjelca – kako kleči osumnjičenom muškarcu – crncu – na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše.

Afroamerikanac Džordž Flojd i policajac koji mu je kleknuo za vrat radili su zajedno u istom noćnom klubu samo nekoliko mjeseci prije smrti u policijskom pritvoru.

Vlasnica Maja Santamaria rekla je da je zaposlila Flojda (46), i sada bivšeg policajca Minneapolisa Dereka Šovena (44) do kraja prošle godine.

Obojica su radili kao obezbjeđenje u klubu El Nuevo Rodeo u američkom gradu, rekla je za lokalnu TV.

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button